Duhovni vikend ob filmu in literaturi

andrei-tarkovsky-quotes-001-tarkovsky-on-cinemaGlasba, podobe, osebe iz filma nas uvajajo v glavne teme umetniškega dela: hrepenenje, vera, luč, molitev, spreobrnjenje, žrtvovanje, človekovo poslanstvo. Prisluhnite pogovorni oddaji Radia Ognjišče s p. Janezom Poljanškom o duhovnih vajah ob knjigi oziroma filmu: O Dostojevskem (posnetek št.  7) in o Tarkovskem (posnetek št. 8).

Svet bo rešila lepota – duhovni vikendi ob filmu in literaturi

Termini v letu 2016 (marec – december):

Postna duhovna obnova: JAREM SUŽNOSTI IN SVOBODA

»Kristus nas je osvobodil za svobodo. Zato stojte trdno in se ne dajte ponovno vpreči v jarem sužnosti« (Gal 5,1). Kako stati trdno in se upirati jarmu sužnosti? Najbolje, če gremo s Kristusom v puščavo in se ob njem učimo duhovnega boja za svobodo. Pri tem nam bo pomagal Dostojevski in njegova legenda o Velikem inkvizitorju iz romana Bratje Karamazovi.

Datum: 4. do 6. marca 2016

Voditelj: p. Janez Poljanšek, DJ

 

Duhovni vikend ob filmu: IVANOVO OTROŠTVO

Se spominjamo svojih sanj iz otroštva? Tistih iz spanja in onih, v katerih smo sanjali o svoji bodočnosti, v katerih so bila skrita naša najgloblja hrepenenja, ideali, molitve – ko je bilo še vse mogoče. Kaj je nastalo iz teh sanj? So se uresničile? Morda drugače, kot smo si predstavljali? Ivanovo otroštvo, film ruskega režiserja Andreja Tarkovskega, nas bo popeljal v svet sanj, hrepenenja, bolečine, prijateljstva, lepote.

Datum: 6. do 8. maja 2016

Voditelj: p. Janez Poljanšek, DJ

 

Duhovni vikend ob filmu: ANDREJ RUBLJOV

»Več ko je zla v svetu, bolj je potrebno ustvarjati lepoto. To je brez dvoma težje, a tudi nujnejše,« je malo pred smrtjo dejal Andrej Tarkovski, avtor filma o ikonopiscu svetem Andreju Rubljovu, znanem posebej po čudoviti ikoni Svete Trojice. Ustvarjeni in poslani smo, da prinašamo ljudem veselje, je eno izmed bogatih sporočil filma.

Datum: od 7. do 9. oktobra 2016

Voditelj: p. Janez Poljanšek, DJ

 

Adventna duhovna obnova: »STRAŠNO JE PASTI V ROKE ŽIVEGA BOGA« (Heb 10,31)

Navedena vrstica iz Pisma Hebrejcem hkrati prestraši in privlači. Kaj se zgodi, ko človek pade v roke živega Boga? Pretres, očiščenje, spreobrnjenje, ljubezen, upor, beg? Pa si človek sploh upa pasti v roke živega Boga? V ozračju tišine in molitve bomo tvegali to srečanje z živim Bogom. Pri tem nam bo pomagalo nekaj odlomkov iz Dostojevskega, iz romana Bratje Karamazovi.

Datum: od 9. do 11. decembra 2016

Voditelj: p. Janez Poljanšek, DJ

 

POROČILA O PRETEKLIH IZKUŠNJAH:

1. februar 2015: Andrei Tarkovsky – Nostalghia: (Nelka) in (p. Janez)