ODMEVI NA DUHOVNE VAJE ZA REDOVNIKE, DUHOVNIKE IN DRUGE

Od 30. junija od 8. julija so v domu potekale osemdnevne osebno vodene duhovne vaje za redovnike, duhovnike in vse. Pet udeležencev je opravilo celotne, trije pa pet in tri dnevne. Prisluhnimo nekaterim vtisom:

“Moja najgloblja želja na začetku je bila, da bi se vrnila ‘domov’, v središče, k bistvenemu, k Jezusu. Naravna toplina doma, svetle barve, podobe na stenah, preprostost kapele, dejanski in ustvarjalni mir hiše, so mi pomagali, da je Sveti Duh dobival vedno več prostora v moji notranjosti. Močno se me je dotikal po evharistiji, Božji Besedi, okolici, voditelju in spremljevalcu. Rahljal je ‘zemljo’ in ji pomagal, da se je začela povsod močneje zavedati prisotnosti živega Gospoda in se zahvaljevati za vse. S povečano domačnostjo in druženjem z Gospodom, je vedno bolj raslo tudi zavedanje prisotnosti zla in želja, da se zlu odpovem. V veliko pomoč in veselje mi je bila bližnja okolica. S sprehodi na ljubljanski grad, ki še posebej v dopoldanskem času omogočajo zavedanje in čutenje Stvarnika; potem prostrani gozd na Golovcu in obisk Marije na Rakovniku ter botanični vrt. Bogu hvala, da je postavil to oazo, duhovno središče sredi Ljubljane in jezuitom, ki z Njim sodelujejo.” (s. I.)

“Glede na mojo izkušnjo, Ignacijev dom duhovnosti opraviči svoje ime. V resnici se tukaj vstopi in poglobi uvid Duha v življenju. K temu pripomorejo tudi prostori v Domu (obe kapeli). Tudi blagodejen mir (še posebno, ko v sobi zapreš okna) in tiha meditativna glasba, ki te spremlja po hodnikih in stopnicah… ni glasnega govorjenja… ni obiskovalcev. Še posebej pa Duh spregovori pri osebnih meditacijah, modrem vodenju duhovnega voditelja (tokrat p. Vilija), ki je pravilno izbral odlomke za osebno delo. Meditacija na meditativnem vrtu, kjer te spremlja petje ptic in božajo žarki sonca in veter, te ponese v Božjo navzočnost – slišiš Njegov navdih. Tudi meditacija v Botaničnem vrtu na klopci ob vodi je močna. Tja grede se lahko sprehodiš čez grad ali pa greš kar ob cesti in zmoliš rožni venec. Za večjo sprostitev se odpraviš na Golovec. Bogu hvala. Pa tudi patrom za vse, kar v Božjem imenu dajejo. Na te osebno vodene duhovne vaje sem prišla kot potrta posoda, vrč, ki je že povsod spuščal. Gospod te posode ni popravil, ni je zlepil, ampak je ustvaril nekaj novega: ‘Vi ste luč sveta!’ On sam sveti v meni. In kjer je luč, ni prostora za temo. ‘Zdaj ste luč v Gospodu… živite kot otroci luči’… ‘Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvaritev’ (prim. Ef 4 – 5)” (s. Irena)

“V začetku sem se počutila nelagodno. Objel me je strah. Delati duhovne vaje v mestu, polnem hrupa, kjer ne bo možnosti za sprehod in sprostitev. A ta strah se je kmalu izkazal za lažnega. Prevzela me je Božja beseda in vse ostalo se je uredilo. Ni me motil zunanji nemir. Sprostitev je bila čudovita: jutranji sprehod na grad, popoldanski sprehod na Golovec. Obilo prostora za molitev. Čudovita kapela za premišljevanje in kapela Božjega usmiljanja za češčenje. Zelo sem zadovoljna z vodenjem p. Vilija, ki je izbral ravno pravo Božjo besedo zame. Biti z Jezusom, ga poslušati in mu dovoliti, da vstopa in deluje. Čudovito. Hvaležna sem za duhovno in telesno hrano. Hvaležna sem za vse, ki so v teh dneh skrbeli, da sem bila lahko mirno z Gospodom.” (s.B.)

“Iščeš Srečkota z vrečko? Potem je Ljubljana, zlasti pa njen center, primeren kraj iskanja. Morda pa tvoje srce išče Gospoda? Potem je Ignacijev dom duhovnosti v Duhovnem središču sv. Jožefa, tam v neposredni bližini ljubljanskega gradu, primeren kraj. Če pa še točno ne veš kaj iščeš, moja izkušnja uči, da je omenjeni dom duhovnih vaj kraj, kjer osebje doma, kapala, hrana ter udobne sobe omogočajo najti cilj tvojega iskanja.” (B.L.)

2011-07-08T13:30:02+02:00

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Feb 2020 >>
ptsčpsn
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1