Odmev: Močni in pogumni v letu vere in sredi duhovne, moralne, politične in ekonomske krize

druga stena levoLepo število mož se je zbralo v petek, 25.1. zvečer v Ignacijevem domu duhovnosti. Že v uvodu smo zaorali na globoko. Iz ure v uro smo močneje doživljali moč, ki nam jo je Bog dal in si jo lahko med seboj delimo. V soboto nas je obiskala RTV. Snemali so prispevek za Obzorja Duha. Povabim vas k ogledu. Danes, na nedeljo Svetega pisma, smo končali. Prisluhnite odzivom mož, ki so najbolj zgovorni:

“Med osebnim premišljevanjem sem pred seboj videl film svojega življenja. Videl sem, da zid pred seboj lahko razmaknem, kakor vrata. V sebi ne čutim več zaprtosti. V moji sobi je bila slika zadnje večerje: učenci so Jezusa, ki jim je razlagal, poslušali in z njim jedli ter se počutili varne. Prosil sem, da se bodo tudi moji najbližji (žena, otroci, stranke) ob meni počutili varni in v trdni toplini. Naj vedo, da se lahko vedno vrnejo domov, še posebej, ko je najtežje. Možje hvala za razumevanje in vse kar ste delili vi meni.”

“Žena me je vztrajno spodbujala, naj se udeležim odmika. Hvaležen sem ji, da mi je podarila ta čas. Vidim, da sem na pravi poti. V zadnjem obdobju se učim upoštevati Božjo vojo in zaupati: Bogu, sebi in bližnjim. Učim se ustaviti. Slišati. Zavestno se bom trudil živeti in dajati naprej to, kar sem prejel od vas. Sedaj bolj razumem, zakaj so v mojem življenju bile, in bodo preizkušnje. V vsem je velik smisel. Učim se gledati širše, ne le nase in na svoje. Hvaležen sem za vaša pričevanja, za moško globino, ki je nisem poznal. Neverjetno, kako smo sposobni biti trdni. Bog nam je dal moč. Vem kje najti pogum in se odločiti. To bo zame na prvem mestu tudi vnaprej.”

“Hvaležen. Še bolj se zavedam, kako se lahko učim iz napak. Iz vsake izkušnje je mogoče potegniti nekaj pozitivnega za naprej. Še posebej se me je dotaknilo, da je potrebno obsoditi greh, ne človeka, ki greši. Grešnika (sebe in druge) lahko blagoslavljam. To presega moje trenutne zmožnosti. Vse to, kar smo si podelili, mi bo v veliko pomoč, da se bom odpovedoval nadzoru nad svojim življenjem in življenjem drugih. Bog vodi življenje vsakega, ne jaz. Jaz lahko pomagam in sodelujem. Ni mi treba imeti vse pod nadzorom. Želja po nadzoru mi vzame moč, da niti tega ne morem narediti, kar bi lahko storil. Danes je nedelja Svetega pisma. Pri sv. Petru sem dobil listek, ki me nagovarja s podobnimi besedami: ‘Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.’ (Mt 6,34).”

“Hvaležen sem ženi, ki me je dolgo pripravljala, da sem šel na odmik. Potem sem se končno odločil. Zelo sem hvaležen, da sem bil. Hvaležen sem za vsako vašo zgodbo in izkušnjo. Zdi se mi, da sem se našel. Na svoj križ gledam drugače. V pogovorih se je tudi meni odprlo, da se globlje zavedam, kaj sem delal narobe doma ali pa v službi. Pripravljen sem za dobro spoved.”

“Ko sem prišel, sem doživljal tesnobo. Sedaj čutim v sebi radost. Hvaležen sem Bogu in vam. Kar sem dobil, ni mogoče kupiti. Darilo je neprecenljivo. Utrjen sem v tem, kar je prav. Ob vas sem doživljal, kaj je prav. Zjutraj na meditativnem sprehodu ste bili zelo lepi. Skozi vse to sem doživljal, da me ima Bog res rad in da me nežno vabi k sebi. Rad me ima, me sprejema, me spoštuje in mi je naklonjen tudi takrat, ko delam zlo. Uvidel sem, da ne morem delati prav in dobro, če si le prepovedujem. Pomaga mi le odločitev za dobro. Vsako jutro. Če zjutraj deset minut molim in meditiram, delam dobro. Sebi pokažem, da sem dragocen in pomemben. To mi daje moč, da sem boljši. Stik z notranjo močjo. Pomemben sem in moram paziti nase. Le tako bom lahko boljši oče, brat in mož.”

“Moj tast je že bil na odmiku in je rekel, da je to prava stvar za možakarje. Prišel sem, da vas izkoristim. Sam se spopadam z dolžnostmi očeta. Moji odraščajoči sinovi me potrebujejo. Dejaven pa sem tudi na družbeni ravni. Vse to izročam Bogu, ki ima nadzor. Dajem mu tudi svojo težo odgovornosti. Hvaležen sem vam in voditelju. V zadnjem času mi je bila že kar dvakrat dana Božja beseda: ‘Danes se odločite, komu boste služili, jaz in moja družina bomo služili Gospodu.’ (Jozue 24,15).”

“Prijateljeva žena, me je po maši v župniji nagovorila, naj grem z njenim možem na odmik za moške. In sem sprejel. Ves se najdem v zahvali. Hvaležen sem vam. Skoraj mi je nerodno prositi Boga. Bog uresničuje vse, tudi tisto, kar nosim v podzavesti. Zato ga ne rabim prositi. Ob vas sem odkril, da moje težko življenje, ni bilo tako težko.”

“Prišel sem s prazno posodo. Sedaj prekipeva od moči. Žene bi bile ponosne na nas, če bi nas sedaj poslušale. Za odmik sem se odločil sam. Žena je bila tega vesela. Vidim, da me Bog vodi. Daje mi prave priložnosti in izkustva, v življenje mi pripelje  prave ljudi, po katerih me obogati. To ni naključje, je milost. Tega se veselim. Ne bi si mislil, da si moški med seboj lahko tako globoko podelimo in se pogovorimo. Vidim, da se da nekaj premakniti, tudi v današnjih krutih razmerah. Začeti je treba pri sebi. Globlje dojemam svoje poslanstvo moža, očeta in državljana. Po odmiku grem na obisk k hčerki. Njo in zeta bom objel in ju pokrižal. Izpadel bom čuden. Vidim, da moram biti čuden. Ne bo me sram. Molitve v družini ne bom več prepuščal samo ženi. Vem, da je to moja dolžnost. Dogajajo se mi res neverjetne stvari.”

“Prišel sem po namigu žene. Te zadeve sem jemal bolj kot ne bodi jih treba. Mislil sem namreč, če hodiš na takšna srečanja ali k specialistom, je s teboj že nekaj hudo narobe. Vidim pa, da drugim lahko pomagam, sebi pa ne morem pomagati. Zato hvala Bogu, da sem prišel. Bil sem že na raznih poklicnih seminarjih. S samimi moškimi pa nisem bil še nikoli. Sedaj razumem kaj je zbor modrecev. Ni treba, da so člani zbora sami starci. Izkušnja vsakega je dragocena, tudi takšnih, ki bi bili lahko moji sinovi. Vznemirja me odločitev – obljuba. Sam bi imal rad toliko moči, da bi jo izrekel in se boril za življenje iz njene vsebine. Film, ki smo ga gledali bi rad pokazal vsej družini. Rad bi si vzel čas zanje. Po filmu se jim bom najprej opravičil za vse svoje napake v odnosu. Me je malo strah, a če verjamem v Jezusa in Boga imam vse pogoje, da to izpeljem. Bog mi pomagaj v moji neveri.”

“Glejte kako dobro in prijetno je, če bratje prebivajo skupaj. Pisana druščina smo. Vidim, da ste dobri, odprti  in plemeniti možje. Hvaležen sem vam. Pa tudi Viliju, da prepozna, kaj možje potrebujemo, nas druži in opogumlja. Pritegnila me je odločitev, da nekaj konkretnega storim. Vsebino filma bi rad posedoval drugim, saj je name napravila velik vtis. V filmu je deklica umrla. Takrat se je vse premaknilo. Oče je znova začel negovati odnos s svojim sinom, z ženo, s svojimi prijatelji in sodelavci. Vidim, kako pomembno je, da malih stvari ne opuščam. A prav to se dogaja, ker zmanjka moči. Iz smrti je prišlo veliko življenja za mnoge. Odnosi so se izboljšali in obnovili. Božji sin je umrl iz istega razloga: da bi si mi upali spet živeti lepe odnose med seboj. Čim bolj bom sam umiral svojim sebičnim željam, bolj se bo pokazala moč življenja, ki ga ima Bog pripravljenega za vsakega izmed nas.”

“Vesel sem, da me je žena poslal na odmik. Nisem vedel, kaj lahko pričakujem. Hvaležen sem za vaše izkušnje. Veliko razmišljam o moški vlogi v naši družbi. Nagovorilo me je spoznanje, da je zelo moško, da sprejmem zlo in ga v sebi izničim, da ga ne dam naprej. Velikokrat sem delal ravno nasprotno. Zelo močna spodbuda.”

“V naši družini je bilo tako, da če je mama odšla od doma za več dni, nismo nič več doživljali varnosti in gotovosti. Vidim, da je moja vloga, da dajem varnost v svoji družini, da lahko moja družina diha Boga. Bog je dom, ki daje varnost in toplino. Dom je kot Božji hotel, katerega vratar sem. Hočem in bom vratar. Če vratar zaspi je megla in nejasnost. V začetku sem omenil, da sem v megli. Sedaj nisem več. Če hočem biti dober vratar moram molit in živet iz evharistije. Če ne molim, hitro zaspim in otopim. Če molim, potem družini vedno lahko nekaj dam. Pomaga mi tudi duhovni spremljevalec. Če ga ni, jaz kar zadremljem in ostajam v megli, ki jo naredim sam in Bogu ne dam nobene besede. Tudi v megli je Jezus z menoj, čeprav ga ne vidim. Zelo dragoceno pri tem je bilo medsebojno poslušanje.”

“Prvič sem za odmik za moške slišal od člana v zakonski skupini. Sedaj pa dobivam informacije Ignacijevega doma duhovnosti. Čutil sem potrebo po odmiku. Dobivam moč in odkrivam moški del naše izkušnje. Odmik zelo dobro dopolnjuje zakonske duhovne vaje. Vloga moškega v družini je pomembna. Če jo razumem in sprejmem, so sadovi veliki, če ne, je pa velika tudi škoda. Na zakonskih duhovnih vajah se bolj poudarja in dela na skladnosti med zakonci. Pomembnost vloge moškega nima takšne teže, kot na odmiku. Moški se ne smemo izgubit v ženski, ampak moramo igrat svojo vlogo. Ni vse le v usklajenosti. So stvari, ki jih žena, dojema zelo po žensko in ne more dojeti moške drže in vloge. Ta pa je pri vzgoji in domu ravno tako pomembna, še posebej, če so otroci fantje. Moj desetletni sin počasi postaja moški. Z njim se bom po moško pogovoril. Potrdili ste me, da v odnosu do sina ne smem zaspati in zamuditi priložnosti. Vsa vzgoja ne sme iti le preko žene. Vidim, da je pomembnost moške vloge pri vzgoji in v družini zelo zapostavljena.”

“Če je žena katehist, se mi ni treba vpletati v versko in drugo vzgojo, sem si misli. Sedaj sem drugačnega mnenja. Jaz sem v družini kot prvi poklican k vzgoji v veri in ljubezni do matere in domovine. Kako hitro smo bili odprti. Zdi se mi, da smo drug drugega duhovno spremljali. Želim si več delati v smeri odločitve in obljube. Rad bi rastel v tej smeri. Navkljub padcem in oviram. Hvala vsem, da sem smel z vami deliti in vi z menoj.”

“Skupaj z ženo se kar dejavno udležujeva različnih duhovnih programov. A čutim, da sem moške res potreboval. Prav to mi je manjkalo, odkar sem spoznal Boga. Sedaj bolj doživljam in vem, kako moški doživljamo in živimo svojo vero. Dobili smo izkušnje, ki so dragocene. Hvala za vaše zgodbe po katerih me Bog uči. Hvala za ponižnost, da smo drug drugega sprejemali. Izkušnja drugega mi da moč za drugačno ravnanje. Za obljubo se moram vsak dan znova odločiti in vztrajati. Za slovo še odlomek: 1 Kor 10,13.  Priporočam vam tudi radijsko oddajo v sklopu Sedmi dan, kjer je intervju s p. Vilijem o moških duhovnosti.”

2013-01-27T15:06:14+02:00

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Mar 2020 >>
ptsčpsn
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5