ODMEV: Pomen lectio divina biblični skupini in meni (Marika)

Are-Jesus-Words-More-Important-than-the-Bible-Writers-EL-2Sveto pismo mi veliko pomeni. Čas, ki ga preživim ob branju in premišljevanju Božje besede, ni nikoli izgubljen. Odkar sem spoznala, da je Sveto pismo namenjeno tudi meni in da me konkretno nagovarja v vsakdanjem življenju, ne mine dan, da ga ne bi odprla. Najlepše je, kadar lahko že zjutraj preberem dnevno Božjo besedo in vsaj nekaj minut ostanem z njo. Rada si kakšno vrstico zapišem, si jo zapomnim in se tudi kdaj čez dan spomnim nanjo. Kadar mi to ne uspe, mi manjka nekaj bistvenega, dan se prehitro odvrti in pogosto v prazno. Pozabljam, da je bil Gospod z mano, a se tega nisem zavedala in mu nisem prisluhnila.

So pa dnevi, ko si lahko privoščim obilje Božje besede, in takrat pogosto sežem po lectio divina. Že pripravljeno in po točkah urejeno razmišljanje za duhovno branje Božje besede, ki ga prejemam iz Ignacijevega doma, mi pomaga, da se bolje pripravim na nedeljo, Gospodov dan. Kadar že v soboto zvečer ali v nedeljo zjutraj vsaj pol ure namenim za lectio divina, veliko globlje doživim nedeljsko sveto mašo. Še posebej dragocena je zavest, da tudi mnogi drugi ljudje berejo in poslušajo to isto Božjo besedo. Vse več nas je takih, ki beremo in molimo na način lectio divina. Ko po korakih vstopamo v branje in premišljevanje Božje besede, je to hkrati molitev in v molitvi smo vsi povezani.

Pogosto mi uvodna in zaključna molitev zelo pomagata, da se lažje osredotočim na bistveno, da se zavem, kaj prosim in za kaj sem Bogu hvaležna. Uvodno molitev včasih zmolim večkrat, tudi čez dan. Tako bolj ohranim sporočilo Božje besede. Zapisane misli o evangeljskem odlomku me opozorijo na kakšen nov vidik, ki bi ga morda sama spregledala, ali pa najdem v njih potrditev svojih razmišljanj. Zapisana vprašanja mi včasih pomagajo, da vstopim v meditacijo, drugič jih pa tudi ne berem, in si postavim svoja. Kot osebno molitev si rada zapišem prošnjo, ki jo izročim Gospodu. Pripravljene točke mi pomagajo, da česa ne spregledam. Kadar imam dovolj časa in me nihče ne moti, sem rada ob Božji besedi še naprej, se pogovarjam z Jezusom, mu kaj zaupam. Takrat res čutim njegovo navzočnost, skupaj se razjočeva pa tudi nasmejiva. Takšen dan je res blagoslovljen. Kadar v molitvi sprejmem kakšno odločitev, sklep, si to zapišem. Refleksijo običajno naredim zvečer, večkrat si kaj zapišem v duhovni dnevnik. Zapiske je dobro prebirati, tudi za daljši čas nazaj. Takrat bolj vidim, da ni noben dan enak drugemu, da je Gospod vedno z menoj, ko mi gre dobro in ko mi gre slabo. Zapiski mi tudi koristijo, da se bolje pripravim na pogovor z duhovnim spremljevalcem.

Še posebej sem vesela in Bogu hvaležna za biblične skupine, kjer se dvakrat na mesec srečujemo ljudje, ki imamo radi Sveto pismo. Pri delu v skupini pogosto uporabljam predloženo pripravo za lectio divina, ki jo prejemam iz Ignacijevega doma. Največkrat ob koncu srečanja razdelim besedilo na listih za naslednji dve nedelji in člani bibličnih skupin doma sami s pomočjo opornih točk vstopajo v molitveno branje Božje besede. Naslednje srečanje skupine začnemo z duhovnim pogovorom o tem, kako jim je šlo in kaj so ob tem doživeli. Tak način je pripomogel, da so skupine po nekaj srečanjih hitreje zaživele. Ljudje so se lažje začeli pogovarjati o molitvi in o tem, kako Božja beseda deluje v njihovih življenjih. Kadar nam uspe v skupini še drugi krog pogovora, ko vsak pove, kako so ga nagovorile besede drugih članov, je to za skupino in za vsakega posebej zelo dobro, saj se vsak zave svojega prispevka in svoje vrednosti.

Na srečanju skupine posvečamo več časa koraku branja. Zato se ustavljamo ob besedah, ki so posebej močne, nenavadne, nerazumljive ali kako drugače nagovarjajo. Spoznamo kaj o piscu, iščemo teme, motive, kar nam pomaga najti najbolj izvirno sporočilo izbranega odlomka. Iščemo razlage v Svetem pismu samem, pogledamo tudi v Staro zavezo. Ko želimo spoznano prenesti na osebno raven in v svoje konkretno življenje, pa nam je tudi v skupini v pomoč pripravljeno razmišljanje za lectio divina.

Člani bibličnih skupin so takole zapisali:

– Lectio divina mi zelo koristi, bolj poglobljeno berem in razmišljam. Spodbuja me, usmerja in vodi.

– Pomaga mi pri globljem premišljevanju navedenega svetopisemskega odlomka. Kadar sem v stiski ali se mi pojavi kakšen problem, ga veliko lažje rešim. Pomaga mi v vsakdanjem življenju.

– Lepo je, ker lahko preberem tudi razlago evangelija. Na listu, ki ga dobimo za domov, je zame dosti koristnega.

– Meni osebno je za zdaj sicer bližji način, da se prej pozanimam, kje, kdaj in kako je določeno besedilo nastalo in kateri pisec je po navdihu Svetega Duha zapisal Božje besede. Nato nadaljujem branje in razmišljanje o zapisanih besedah. Hkrati pa mi ta način lectio divina dopušča, da Sveto pismo prebiram kot celoto, kot resnično Božjo besedo enega Boga. Dejansko spoznaš, da je Bog govoril po mnogih ljudeh, predvsem pa po svojem Sinu in našem Odrešeniku Jezusu Kristusu.

– Ko se ob branju ustavljam ob Božji besedi, se poglabljam. Beseda me nagovarja, v srcu napolni, po Božjem kanalu me »ujame« v bivanje z Bogom. Ta polnost je moje orožje za novo moč, za predanost, za odprtost … Čutim, da me Bog spet in spet nagovarja, trka na srce. Vedno se ne zmorem odzvati.

– Pripravljena besedila me dejansko vodijo po vseh točkah. So mi v veliko oporo, saj mi pomagajo k umirjanju, razmišljanju, k bivanju z Bogom. So kot »program«, kako biti z Božjo besedo, kako jo premišljevati, udejanjati.

– Lectio divina mi zelo koristi pri branju Svetega pisma. Lahko razmišljam bolj poglobljeno, posebej ko se v mislih pogovarjam z Jezusom,

– Ta način spoznavanja in razumevanja Svetega pisma je za nas povsem nov in zanimiv. Pripravi te, da še bolj poglobljeno in bolj kompleksno razmišljaš o določenem odlomku.

– Gradiva, ki sva jih z ženo dobila na biblični skupini, so nama prišla zelo prav, saj se skupine iz več razlogov (družina, služba, stari starši …) nisva mogla redno udeleževati in nama je Božja bližina po poti gradiva bila omogočena na poseben način.
– Lectio divina je premišljevanje, osebna molitev, delovanje, zakonska molitev in najina zakonska refleksija z Gospodom.
– Kot zakonca tudi na ta način zaznavava, da naju bogati Beseda, ki prihaja med naju in v našo družino.

 Marika

2015-02-12T12:42:52+02:00

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Feb 2020 >>
ptsčpsn
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1