Odmev: Adventna duhovna obnova »Volk bo prebival z jagnjetom« (Iz 11,6)

Za izhodišče duhovne obnove so udeleženci (23) vzeli odlomek iz preroka Izaija, ki govori o mesijanskih časih miru in harmonije. Prerok govori o tem, da bo poganjek iz Jesejeve korenine, to je Mesija – Kristus, omogočil združitev vseh nasprotij, razdeljenosti in sovražnosti. V njegovih dneh bo vzpostavljena harmonija človeka s stvarstvom, s sočlovekom in z Bogom.

Izaijevo mesijansko prerokbo so nato osvetljevali odlomki iz pisatelja Dostojevskega. Najprej kratka povest Sanje smešnega človeka, v kateri je človek, nihilist, ki se je hotel ubiti, v sanjah spoznal Resnico, novo, vzvišeno življenje. Po tem spoznanju se je odločil, da bo oznanjal to Resnico, čeprav se mu bodo ljudje smejali.

Stvar je vendar tako preprosta: v enem dnevu, v eni uri bi se vse lahko uredilo! Ljubi drugega kot samega sebe – to je glavno in to je vse, drugega ni treba ničesar: takoj bomo vedeli, kako živeti. A to je pravzaprav le stara resnica, tisočkrat zapisana in prebrana, pa se še vedno ni prijela! je vzklikal smešni človek na koncu povesti.

V nadaljevanju smo videli nekaj primerov, v katerih je Dostojevski pokazal na možnost mesijanske harmonije. Nekateri pisateljevi liki so jo doživeli le v sanjah, drugi v času bolezni, pred smrtjo, nekaterim pa je bila dana kot sad napornega, a osvobajajočega duhovnega boja. Ti so harmonijo, mir, spokojnost – raj v srcu živeli kot vsakdanje stanje duha. Takšen je bil npr. menih, starec Zosima. Nekaj njegovih misli, ki so se močno dotaknile udeležencev duhovne obnove:

Ne pozabi na molitev. V tvoji molitvi, če je iskrena, se vsakič pokaže novo čustvo, v njem pa tudi nova misel, ki je prej nisi poznal in ki te bo spet vzbodrila. In spoznal boš, da je molitev vzgoja … Bratje, ne bojte se človeškega greha. Človeka ljubite tudi v njegovem grehu, kajti prav ta podoba božje ljubezni je vrhunec ljubezni na zemlji … Ljubeča ponižnost je strašna sila, najmočnejša med vsemi, in ničesar ni, kar bi ji bilo podobno. Vsak dan in uro, vsako minuto opazuj samega sebe in pazi na to, da bo tvoja podoba blaga in lepa … Bratje, ljubezen je učiteljica, vendar jo je treba znati pridobiti, kajti doseči jo je težko, drago stane, z dolgotrajnim delom in po dolgem času – ljubiti je namreč treba ne le za trenutek in po naključju, ampak ves čas … Prijatelji moji, prosite Boga za veselje. Bodite veseli kot otroci, kot ptičice na nebu. In naj vas človeški greh ne moti pri vašem početju. Ne bojte se, da bo zatrl vaše delo in mu ne bo dovolil, da se izpolni. Ne govorite: ‘Hud je greh, huda je brezbožnost, hudo je slabo okolje, mi smo pa osamljeni in nemočni – slabo okolje nas bo zatrlo in preprečilo uresničitev dobrega dela.’ Bežite, otroci, pred tem obupom! Rešitev je samo ena: vzemi nase odgovornost za ves človeški greh. Prijatelj, to zagotovo drži, kajti brž ko boš iskreno prevzel nase odgovornost za vse in za vsakogar, boš sprevidel, da je tako tudi v resnici in da si prav ti kriv za vse in za vsakogar. Če pa svojo lenobo in nemoč zvračaš na ljudi, boš končal tako, da se boš navzel satanskega napuha in začel godrnjati zoper Boga.

p. Janez Poljanšek DJ

2018-12-18T20:14:05+02:00

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Jul 2020 >>
ptsčpsn
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2