Razmišljanje p. Mia Kekića: Poseben čas milosti

Gotovo nisem edini, ki se sprašuje, kakšen smisel ima tale nezaslišana globalna nadloga s koronavirusom, vse te omejitve in ukinitve, strah in trepet. Pomenljivo se mi zdi, da sovpadajo ravno s cerkvenim postnim časom. V drugem postnem hvalospevu, ki ga Cerkev moli pri obhajanju evharistije v postnem času, se Bogu celo zahvaljuje zanj in se zaveda:

 

“Res se spodobi in je pravično … da se ti … zahvaljujemo …

Svojim vernim določaš poseben čas milosti,

da bi si znova očistili srca,

se osvobodili samoljubja

in si sredi skrbi za minljive stvari

bolj prizadevali za to, kar je večno.” 

 

Bog je tisti zadnji nosilec tudi vsega svetovnega dogajanja, ki v svoji nedoumljivi previdnosti določa čase in jih odmerja. On skrivnostno vleče niti človeške zgodovine tudi takrat, ko se zdi, kakor, da je še On izgubil nadzor nad nečim, kot je npr. širjenje nekega virusa. Tudi letošnji postni čas nam je spet določil On sam. To sedaj vsi nekako intuitivno vemo. Nekaj posebnega se dogaja v globinah te drame, skozi katero hodi ves svet. Kakor da nas neka višja sila potiska v to, da ‘si očistimo srca’, ‘se osvobodimo samoljubja’ in mislimo preko zgolj ‘minljivih stvari’.

 

Celo pod raznimi vidiki čudaški filozof, Žižek, očitno sluti nekaj duhovnega v nastalem položaju. O sebi pravi, da se opredeljuje kot ‘ateistični kristjan’, kot ateist, ki skuša ateistično brati sporočilo krščanstva. V Jezusovih besedah Magdaleni po vstajenju: »Ne dotikaj se me!« vidi lepo sporočilo za naš trenutek, ko naj se iz ljubezni do drugega izogibamo fizičnemu stiku. Ostaja nam samo še skromen, a duhovno globok pogled v dušo preko oči. 

 

Meni že taka izjava enega misleca ali iskalca ogromno pove in me opogumlja. Če so taki in podobni stranski učinki te pandemije, pa morda sploh ni vse samo slabo pri njej. Dragi prijatelji, kaj posebnega, pomembnega in duhovnega pa v tem času odkrivate vi? Kaj bi vi povedali novinarju, če bi vas vprašal o tem? Molimo in delajmo za to, da nam bo letošnji podaljšani in intenzivirani postni čas postal res ‘poseben čas milosti’ v mnogih pogledih! Ne zamudimo ga.

p. Mio Kekić DJ, 22. 3.3 2020

2020-03-25T13:05:31+02:00

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Sep 2020 >>
ptsčpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4