Lurška Mati Božja pri svetem Jožefu in svetovni dan bolnikov: »Marija je Mati tolažbe, ki tolaži svoje otroke«

IMG_6120Danes goduje Lurška Mati Božja, ki so se ji naši predniki radi priporočali. Mnogi so romali k njej v Lurd, še številčnejši pa so tisti, ki so se k njej zatekali doma, ker niso mogli na dolgo romanje. v Sloveniji sta Lurški Materi Božji posvečeni dve župnijski cerkvi in pet podružnic, častimo pa jo tudi v oltarju cerkve svetega Jožefa.

Obenem danes obhajamo 24. svetovni dan bolnikov, za katerega je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom: Zaupati usmiljenemu Jezusu kakor Marija: “Karkoli vam reče, storite” (Jn 2,5).

Papež je v poslanici izrazil željo, da bi vse, ki služijo bolnim in trpečim, poživljal duh Marije, Matere usmiljenja. »Milina njenega pogleda naj nas spremlja v tem svetem letu, da bomo lahko vsi odkrili veselje Božje nežnosti.«

Jedro letošnje poslanice je svatba v Kani. Marija med poročno gostijo prosi, kar jo je navdihnil Sveti Duh. S svojo prošnjo je omogočila, da se pokaže ne samo Jezusova mesijanska moč, ampak tudi njegovo usmiljenje. V Marijini prošnji odseva Božja nežnost. Ta ista nežnost je prisotna v življenju mnogih oseb, ki stojijo ob strani bolnim in znajo zaslutiti njihove potrebe, celo najbolj težko zaznavne potrebe, ker gledajo z očmi, polnimi ljubezni.

Papež Frančišek nas opominja, da je Marija Mati tolažbe, ki tolaži svoje otroke. Marija je Mati, ki ima pozorne in dobre oči kakor njen Sin. Njeno materinsko srce je polno usmiljenja kakor On; roke, ki želijo pomagati kakor Jezusove roke, ki so lomile kruh za tistega, ki je bil lačen, ki so se dotikale bolnih in jih ozdravljale. To nas napolnjuje z zaupanjem in nam omogoča, da se odpiramo Kristusovi milosti in usmiljenju. Marijino posredovanje nam daje izkušnjo tolažbe, po kateri apostol Pavel slavi Boga: »Hvaljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče usmiljenja in Bog vse tolažbe, ki nas tolaži v vsaki naši stiski, da bi mi mogli tolažiti tiste, ki so v kateri koli stiski, s tolažbo, s katero nas same tolaži Bog. Kakor je namreč obilno Kristusovo trpljenje za nas, tako je po Kristusu obilna tudi naša tolažba« (2 Kor 1,3–5).

Tolažbo bolnim prinašajo vsi, ki jih spremljajo v preizkušnjah in ki prosijo zanje. Za vse trpeče prósimo v prvi vrsti zdravja. Pa vendar nam ljubezen, ki jo poživlja vera, omogoča zanje prositi še za nekaj večjega kot za telesno zdravje, pravi papež. »Zanje prosimo miru, spravljenost z življenjem, ki prihaja iz srca in ki je Božji dar, sad Svetega Duha, ki ga Oče nikoli ne odreče tistim, ki ga zanj z zaupanjem prosijo.«

Po papeževih besedah bo srečevanje s trpljenjem vedno skrivnost, a Jezus nam bo pomagal odkrivati njegov smisel.

»Na svetovni dan bolnikov lahko po priprošnji Marije, Jezusove in naše matere, prosimo usmiljenega Jezusa, naj vsem nam nakloni razpoložljivost za služenje potrebnim in – bolj konkretno – našim bolnim bratom in sestram.«

Sveti oče nas vabi, da zaupamo hrepenenje in težave, pa tudi veselje in tolažbo priprošnji Device Marije in usmerjamo k njej svojo molitev, da obrne v nas svoje milostljive oči, predvsem v trenutkih bolečine, ter nas napravi vredne zreti Obličje usmiljenja, svojega sina Jezusa.

Božjo nežnost si vtisnimo v svoja srca in dejanja in veselo obhajajmo praznik Lurške Matere Božje.

Petra

Vir: http://sl.radiovaticana.va