Odmev: Duhovni vikend ob filmu A. Tarkovskega, Andrej Rubljov

rubljov_slide

Za nami je bogat konec tedna, ki smo ga v Ignacijevem domu duhovnosti preživeli ob filmu ruskega režiserja Andreja Tarkovskega o ikonopiscu svetem Andreju Rubljovu. Kako v času, ko se množi zlo, v svetu revščine, nasilja in sebičnosti, ustvariti nekaj lepega, nekaj, kar poživi duha in pomaga človeku nositi vsakdanje breme? Človek, ki je med drugim ustvaril čudovito ikono Svete Trojice, je moral skozi mnoge preizkušnje, da je bilo njegovo srce sposobno usmiljenega pogleda na človeka in svet. Ob filmu, ki je bogat, a sprva precej zahteven, je skupina štirinajstih udeležencev počasi prodirala v skrivnost življenja in človekovega poslanstva, ki je v tem, da prinese na svet nekaj veselja. To je storil najstnik Boriska, ki je ulil zvon in pri tem tvegal svoje življenje, to je delal sveti Andrej Rubljov s svojimi ikonami, nenazadnje je to uspelo tudi režiserju Tarkovskemu, ki je vsem nam prinesel veselje in tolažbo.

Še nekaj odmevov udeležencev:

“Iskanje poslanstva je lepo. Zaupaj, išči in boš našel.”

“Zlato se v ognju preizkuša, bogoljubni ljudje pa v peči bridkosti …”

“Za nastanek svete ikone je potrebna milost. Sveto je preprostost brez barvitosti. Kako majhna sem pred veličino duha režiserja in umetnika Rubljova. Použivati obhajilo v pogledih drugega. Sv. Trojica me vabi, da se ji pridružim za družinsko, občestveno mizo. Živeti svoje talente.”

“Dobro in zlo obstajata. Na nas je, kaj bomo izbrali, za kaj se odločili. Potreben je (tudi) umik, molk, ki prinese / obrodi sad. Potrebujemo pa tudi duhovno vodstvo /bližino, tolažbo, razumevanje bližnjega.”

“Napuh in zavist sta v osnovi vsakega greha – iz malega zraste veliko tudi pri grehu. Živeti med Božjim usmiljenjem in očitki vesti.”

“V življenju ni bližnjic. Sam moraš “izkopati livarsko jamo”, ker šteje samo izkustvo. In ni večje sreče, ko lahko rečeš: “A vendar je vse to prelepo!” Za to milost bom prosila k Sv. Trojici.”

“Bližina Boga, tišina, lepo je biti pred Najsvetejšim. Pomembno je bilo poslušanje, delitev spoznanj in pogledov na film in življenje …”

“Pridite, pravdajmo se. Če so vaši grehi rdeči kot škrlat, bodo beli kakor sneg.”

“Film je bil naporen, a lep. Skupno gledanje in podeljevanje olajša razumevanje in pomaga vztrajati do konca.”

“Molčati ne pomeni ne gledati in ne videti. Bog dela, tudi če mi ne prepoznamo tega.”

 

Povabljeni, da prisluhnete posnetku Radia Ognjišče – s kratko predstavitvijo dela režiserja Tarkovskega, posebej filma o ikonopiscu sv. Andreju Rubljovu. Predstavlja ga p. Janez Poljanšek, ki v Ignacijevem domu pripravlja duhovne vaje ob knjigi in filmu: