Odmev po duhovnem vikendu: Spomni se smrti

tolstojPrvi vikend v novembru je majhna skupinica “pogumnih” v Ignacijevem domu duhovnosti sodelovala pri programu na temo smrti.

V začetku je vsakdo podelil svojo izkušnjo srečanja s smrtjo, kar je bilo bogato izhodišče za nadaljnje delo. Glavno besedilo, ob katerem smo se ustavili, je bila Tolstojeva kratka zgodba Smrt Ivana Iljiča, ki je močno nagovorila vse navzoče. Sledilo je nekaj kratkih odlomkov iz del Dostojevskega, ki govorijo o krizi smrti in upanju na vstajenje. Vmes smo se ustavili tudi ob Božji besedi, v tišini in molitvi. V skupini se je sčasoma ustvarilo ozračje zaupanja in predvsem spoznanja, da je smrt učiteljica življenja, upanje pa daje vstali Kristus. Ostaja nam želja, da bi peli s sv. Frančiskom Asiškim: “Hvaljen, moj Gospod, v naši sestri smrti, ki ji nihče ne uide.”

 

Povabljeni na prihodnji duhovni vikend ob literaturi, kjer bomo duhovno rasli ob knjigi Dostojevskega: Bratje Karamazovi.

Adventna duhovna obnova: “Strašno je pasti v roke živega Boga” (Heb 10,31)

 

Nekateri Odmevi udeležencev:

»Smrt ni konec, ampak začetek večnega življenja. Štejejo dobra dela.«

»Biti blag – do sebe in do drugih. Ostrina pride iz zagrenjenosti, razočaranja. Ko smo na površini, čas poteka zelo hitro. Ko gremo v globine, se čas raztegne. Skrivnost časa. Preizkušnje so skrivnost. Ko gremo skozi to preizkušnjo in dovolimo Kristusu, da nas spremlja, ko rečemo DA, se ta skrivnost razodene, Kristus odtrga pečat skrivnosti iz naše knjige življenja.«

»Sem na pravi poti. Okrepilo se mi je upanje. Dobila sem spodbude za naprej.«

»Spoznala sem, da imam še veliko odpustiti, sebi in drugim.«

»Srečala sem se z Jezusovim pogledom; odpre srce, ga umiri, napolni z veseljem. Spoznala sem, da sem njegova ljubljena hči, njegova Nevesta. Da me vabi, da se mu odprem in naj vse te Darove nesem v svet. On je z menoj. Tudi ko jaz, zaverovana vase, na to Bližino pozabim. In da za vsako smrtjo pride Vstajenje – saj je On sam Življenje. In tudi za nas želi vso polnost življenja. Vse nam želi dati, da bi bili tam, kjer je On, kjer je Oče.«