Sveti Jožef, prosi za nas!

Papež Frančišek je danes pri jutranji sveti maši v kapeli Doma sv. Marte spregovoril o sv. Jožefu, “varuhu slabotnosti in Božjih sanj”. Ker je letos praznik sovpadal s tretjo postno nedeljo, je bil prestavljen na današnji dan.

Sveti Jožef prevzema Božjo obljubo in jo z močjo nosi naprej, nosi v tišini, nosi, da bi se izpolnilo tisto, kar želi Bog, je povedal papež Frančišek. Ponovil je, da nam sv. Jožef lahko pove veliko stvari – vendar pa ne govori. Je »skrit človek«, mož tišine. Varuje našo šibkost, da bi mi lahko postali trdni v veri.

»Danes bi rad prosil, da bi nam vsem dal sposobnost sanjati, kajti kadar sanjamo velike stvari, lepe stvari, se približujemo Božjim sanjam, stvarem, ki jih za nas sanja Bog. Da bi dal mladim – kajti sam je bil mlad – sposobnost sanjati, tvegati in prevzemati težke naloge, ki so jih videli v sanjah. In da bi nam vsem dal zvestobo, ki navadno raste v drži pravičnosti – on je bil pravičen –, raste v tišini – malo besed – in raste v nežnosti, ki je sposobna varovati lastne slabotnosti in slabotnosti drugih,« je dejal sveti oče.

 

Pri sv. Jožefu na Poljanah smo praznovali v soboto, 18. marca. Ob 16. uri je skupaj z jezuiti praznično sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit in novi predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. Stanislav Zore.

“Na poseben način želimo danes priporočiti priprošnji sv. Jožefa naše može, naše očete, da bi po njegovem zgledu in ob njegovi roki znali stati ob svojih ženah, živeti in bedeti nad svojimi otroki in biti ljudje, ki so potopljeni v Boga, ” je dejal v uvodu v sveto mašo na čast sv. Jožefu. Čeprav ta sveti mož v Svetem pismu ni spregovoril nobene besede, je zgled očeta, ki je vodil svojo družino v izpolnjevanju Božje volje. Lepo povabljeni, da prisluhnete pridigi:

Pri sveti maši smo se Bogu zahvalili za dar Jožefovega svetega zgleda in ga prosili, naj nam s svojo priprošnjo pomaga, da bo Božja volja oblikovala tudi naše življenje. Sveti Jožef, varuh naših družin, prosi za nas!