Odmev: Pot v srce – Adventna duhovna obnova

 

 

 

 

Pot v srce

Odmev na adventno duhovno obnovo (8. – 10. december 2017)

Devetnajst ljudi se je udeležilo adventne duhovne obnove, ki smo jo preživeli ob filmu Solaris ruskega režiserja Tarkovskega. Film govori o naporni poti človeka v lastno srce. Kontraste površinskosti in globine, zaverovanosti v znanost in potrebe po duhovnem, tople narave in hladnih betonskih cest, je povezoval Bachov koralni preludij v f-molu, ki se je vpijal v dušo in ustvarjal ozračje domačnosti, topline, kontemplacije, ljubezni. Izstopala je besedica »človek«. Kako postajati bolj človeški, kaj nas dela človeka? Ljubezen, podaritev, pristna skesanost, do katere pridejo nekatere osebe v filmu, potem ko so prehodile pot spoznanja in sprejetja lastne krhkosti in sebičnosti. Ozračje tišine, molitve, podelitve v skupini, vse to je pripomoglo, da smo se razšli duhovno zelo obogateni.

 

Nekaj odmevov udeležencev:

– S Tarkovskim se mi je odprl nov svet, stik z Bogom prek simbolov. Nov pogled.

– Ali moraš res nekoga izgubiti, da se zaveš svoje šibke ljubezni?

– En vikend ob filmu je kar luksuz.

– Film kot duhovna izkušnja – enkratno! Nekaj posebnega je kapela v domu duhovnih vaj.

– Ob pomoči drugih v skupini je film vedno bolj spregovoril.

– Lep film, zahteven, ogromno podob in simbolov. Glavni junak je moral v vesolje, da se je soočil s svojimi najglobljimi vprašanji in hrepenenji, ki se jih prej sploh ni zavedal. Posebej z željo po ljubezni.

– Po drugem ogledu filma sem prišla do sinteze. Kaj je poslanstvo? Ne znanost, temveč ljubezen, ki pelje v sočutje, to pa vodi v prerojenje. Pot k bistvu.

– Film mi je postavil osebna vprašanja: Kje sem v ljubezni?

 

                                                                                                  povzel p. Janez Poljanšek, DJ