CELOLETNI PROGRAMI IGNACIJEVEGA DOMA DUHOVNOSTI

Lokacija
Ignacijev dom

Datum/ura
Datum(i) - 1 Sep 2018 do 14 Okt 2018
00:00 - 00:00


ŠOLA ODNOSOV IN ODPUŠČANJA

kapela_svecka

Odnosi so ena najlepših, pa tudi najtežjih dimenzij človekovega življenja. Kadar se v njih dobro počutimo, so vir sreče tako za nas kot za našo okolico. Žal pa smo prav v odnosih mnogokrat tudi ranjeni. Takšne rane, še zlasti, če so globoke, potrebujejo posebno skrb in nego, saj zaznamujejo celotno našo bitje. Vplivajo tako na odnos do človeka, ki nas je ranil, kakor tudi na naš odnos do sebe, drugih ljudi, do sveta na splošno in do Boga. Takšne rane more pozdraviti le odpuščanje. Čeprav je odpuščanje Božja milost, pa vendar zahteva sodelovanje človeka. Je proces, ki se ne more začeti, če vanj zavestno in svobodno ne vstopimo. Šola odnosov in odpuščanja je namenjena vsem, ki bi radi izboljšali svoje odnose in vstopili v proces odpuščanja. Enoletni program obsega: dva duhovna vikenda, dvanajst 3-urnih delavnic, približno na tri tedne, domače delo po navodilih in osebno duhovno spremljanje.

Izvajanje: Od oktobra 2018 do junija 2019

Datumi:
informativni dan: 6. september 2018 ob 17. uri v prostorih Ignacijevega doma
začetni vikend: od 12. do 14. oktobra 2018
nadaljevalni vikend: od 26. do 28. aprila 2019
Popoldanske delavnice: približno vsake tri tedne, četrtek od 17. do 20. ure
Osebno duhovno spremljanje: po dogovoru enkrat mesečno
Voditelja: p. Ivan Platovnjak, DJ in Sonja Pungertnik
Cena: 350 EUR, možnost plačila na obroke

Prijave: do 30. septembra 2018


IZOBRAŽEVALNI PROGRAM OSNOVE DUHOVNOSTI IN DUHOVNEGA SPREMLJANJA

kapela_tabernakelj

 

Duhovnost je stvar duha, je iskanje lepega, dobrega in pomenljivega. Krščanska duhovnost, na katero se osredotoča naš izobraževalni program, pomeni življenje v Svetem Duhu. V programu se poglabljamo v skrivnosti molitve, Božje besede, pristnih medsebojnih odnosov – v vse, kar je povezano z dostojanstvom Božjih otrok, ki smo ga prejeli s krstom. Pomoč na poti duhovne rasti je med drugim duhovno spremljanje. To je dragocena služba (služenje) v Cerkvi. Udeleženci programa se bodo dotaknili tudi osnov duhovnega spremljanja, da bi lahko postali dobri sopotniki bratom in sestram v veri.

Program obsega naslednje vsebine:
Temelji krščanske duhovnosti, 18 ur (p. David Bresciani, DJ)
Uvajanje v Sveto pismo, 18 ur (p. Mio Kekić, DJ)
Odnos, temelj duhovnega spremljanja, 9 ur (Sonja Pungertnik)
Duhovno spremljanje v zgodovini Cerkve, 6 ur (p. Ivan Platovnjak, DJ)
Osnove duhovnega spremljanja, 24 ur (p. Janez Poljanšek, DJ)
Osnove razločevanja, 18 ur (p. David Bresciani, DJ)

Izvajanje: od oktobra 2018 do junija 2019, vsak ponedeljek od 16.30 do 19.00
Cena: 350 EUR, možnost plačila na obroke
Prijave: do 20. septembra 2018


DUHOVNE VAJE V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU

kapela_evangelij

Ignacij Lojolski, avtor knjižice Duhovnih vaj, je predvidel, naj duhovne vaje trajajo nekako trideset dni. Tistim, ki bi radi opravili duhovne vaje, a si ne morejo vzeti toliko prostih dni, pa je predlagal, naj delajo duhovne vaje v vsakdanjem življenju.
V tem smislu tudi letos v Ignacijevem domu duhovnosti ponujamo celoletne DVŽ. Udeleženci se najprej obvežejo, da bodo vsak dan pol ure molili ob Božji besedi in bodo pozorni na to, kar se čez dan dogaja v njihovem srcu. Druga pomembna prvina teh vaj je srečanje skupine, vsakih štirinajst dni, na katerem udeleženci podelijo svoje izkušnje in dobijo gradivo za naslednja dva tedna. Zadnja, nič manj pomembna pomoč v času duhovnih vaj pa je osebno duhovno spremljanje (vsi udeleženci imajo svoje duhovne spremljevalce, s katerimi delijo svojo pot molitve in iskanja; pogovori z duhovnim
spremljevalcem so običajno enkrat na dva tedna).
DVŽ so dobra šola molitve, iskanja in prepoznavanja Božje volje, čas rasti v zavedanju tega, kar Bog dela v življenju vsakega udeleženca.
V središču bo kot vedno Božja beseda, letos pa nas bo na poti duhovnih vaj bogatila tudi umetnost (Marc Chagall, Fjodor M. Dostojevski, Ivan Cankar …).

Izvajanje:
od oktobra 2018 do maja 2019,
vsak drugi četrtek od 17.00 do 18.30

Voditelj: p. Janez Poljanšek, DJ s sodelavci
Prispevek: 70 EUR
Prijave: do 10. septembra 2018; Za prijavljene je predviden informativni pogovor z voditeljem.


Biblična skupina

Velikokrat lahko slišimo zaskrbljujoče priznanje mnogih kristjanov, kako tuja se jim zdi Stara zaveza, kako težko se prebijajo skozi pripovedi o krutih pobijanjih, skozi opise nasilja brez usmiljenja, kjer so žrtve predvsem nedolžni. In to v imenu Boga in vere, ipd. Ob tem se sprašujemo, kako sploh lahko beremo take odlomke z neko koristjo za našega duha. Podobno tudi, ko se prebijamo skozi dolge opise obredov in obrednih navodil ter zapovedi, ki se nam danes zdijo brez nekega globljega sporočila.
V pastoralnem letu 2018/19 bomo v naši biblični skupini poskušali Odkrivati Jezusa v vseh knjigah Svetega pisma. Učili se bomo brati starozavezna besedila v luči novozaveznih, videti kako Nova
zaveza dopolnjuje in razlaga Staro zavezo, kako se Kristus sam skriva in napoveduje v različnih podobah in likih v Stari zavezi. Na ta način nam bodo lahko starodavna in tolikokrat skrivnostna ter težko razumljiva besedila Stare zaveze postala veliko bližja in predvsem bolj vir duhovne hrane. Pri tem nam bodo pomagali pristopi nekaterih razlagalcev iz zgodnjega krščanstva, kakor tudi iz naše dobe, iz različnih krščanskih denominacij.

Izvajanje:
od septembra do junija, vsak drugi in četrti ponedeljek v mesecu od 20.00 do 21.30
Voditelj: p. Mio Kekić, DJ (mag. bibl. teologije)
Prispevek: 50 EUR
Prijave:  do 1. septembra 2018

Zgibanka celoletnih programov IDD

Za prijave spodaj v opombo pripišite za kateri program se prijavljate. Podatek o sobi ni pomemben, vseeno pa ga je potrebno označiti.

Prijava

Rezervacije za ta dogodek so zaključene.

Naročite se

Prijavite se na naša e-obvestila.