Duhovno spremljanje

Duhovno spremljanje2011-12-08T12:03:18+02:00

Zakaj je potrebno duhovno spremljanje?

Duhovno spremljanje ti je lahko v veliko pomoč, če želiš najti odgovor na najrazličnejše želje, ki so povezane s tvojim osebnostnim duhovnim razvojem. Še posebej ti je lahko v pomoč, kadar želiš narediti kakšno pomembno življenjsko izbiro in odločitev glede življenjskega stanu ali česa drugega, kar zadeva tvoje dejansko življenje. Človek ni otok. Potrebujemo drug drugega. V Jezusu smo drug drugemu bratje in sestre. On nas daruje drug drugemu, da bi si bili v pomoč na poti življenja. Duhovni spremljevalec, brat/sestra v Kristusu, ki že ima izkušnjo globokega osebnega odnosa z Bogom, odkrivanja Njegove navzočnosti v vsem ter razločevanja in izbire življenja v njem, ti je zato lahko resnično koristna pomoč.

Kakšno vlogo ima duhovni spremljevalec?

Pri duhovnem pogovoru ti bo spremljevalec pomagal predvsem z aktivnim poslušanjem, pristnim in spoštljivim sprejemanjem in odmevanjem na tisto, kar boš podelil. Z obzirnimi vprašanji in povzetki tega, kar si povedal, ti bo omogočal, da boš lahko sam odkrival odgovore na vprašanja in želje, ki jih nosiš v sebi. Hkrati pa ti bo pomagal, da boš mogel z vsem, kar nosiš v sebi, vedno bolj pristno prihajati pred Boga in poglabljati svoj osebni odnos z njim, s seboj, z drugimi in vsem svetom.

Kaj je duhovni pogovor?

To ni klepet z duhovnim spremljevalcem. Tudi ni razprava ali poučevanje. Je predvsem spoštljivo, pozorno, pristno in empatično poslušanje s strani spremljevalca, ki ti bo pomagalo, da boš mogel ubesediti tisto, kar sam doživljaš v odnosu do Boga, sebe in drugih. V tem pogovoru boš mogel slišati sam sebe in se naučiti razločevati, na kakšen način je Bog že navzoč v tvojem življenju, kaj si resnično želiš, kdo si v svoji globini, v čem je smisel tvojega življenja. V pogovor je tako vključeno vse tvoje življenje, saj želi biti Bog navzoč v vsem in ti po vsem govoriti o svoji ljubezni do tebe in polnosti življenja, v katerega te je poklical. Še posebej pa se pogovor usmerja v tvoje duhovne izkušnje in tisto, kar ti je darovano prek tvoje osebne molitve in molitvenega premišljevanja Božje besede in dogodkov v tvojem vsakdanjiku.

Duhovni pogovor: kako pogosto, kako dolgo, kje?

Glede pogostosti duhovnega pogovora se dogovoriš sam z duhovnim spremljevalcem. Najbolj je odvisno od tebe samega, tvojih želja. Si povsem svoboden. Ko prideš prvič na pogovor, to ne pomeni, da moraš priti še drugič. Lahko pa se svobodno odločiš in vstopiš v dinamiko rednega srečevanja enkrat na štirinajst dni ali na tri tedne ali na en mesec. Najpogosteje je enkrat na mesec. V začetku je bolj pogosto, potem redkeje, ko se že bolj poznata in vidita, kaj je najbolje za tvojo duhovno rast. Ko boš spoznal sam ali skupaj s spremljevalcem, da ne potrebuješ več rednega duhovnega pogovora ali pa da ti več ne pomaga pri tvoji rasti, lahko srečevanja povsem svobodno prekineš. Pogovor traja od 45 minut do največ ene ure. S spremljevalcem se dobita v prostoru, ki je za takšen pogovor primerno pripravljen.

Kako se lahko pripraviš na duhovni pogovor?

Najbolje se pripraviš tako, da skrbiš za svoje vsakodnevno duhovno življenje in redno refleksijo (eksamnom) tistega, kar si doživel skozi dan. Pred duhovnim pogovorom je dobro, da povzameš glavne misli, občutja in dogodke od zadnjega srečanja s spremljevalcem. Važno je, da se osredotočiš na tisto, kar te je najbolj zaznamovalo v preteklem obdobju. Pomembno je, da znaš ubesediti svoja duhovna hrepenenja in kam te Gospod nagiba. Zelo koristi, da moliš zase, da bi bil odprt in pristen na duhovnem pogovoru, in tudi za spremljevalca, da bo odprt za delovanje Svetega Duha in da ti bo resnično mogel pomagati poglabljati tvoj odnos do Boga in ti pomagati razločevati Božjo navzočnost, delovanje in vodenje v tvojem življenju.

MOŽNOSTI ZA SPREMLJEVALCE IN SPREMLJANCE:

1. Za spremljance: Za možnost duhovnega pogovora nas kontaktirajte

2. Za spremljevalce: Celoletni izobraževalni program duhovnega spremljanja

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Dec 2019 >>
ptsčpsn
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5