Sprehodi

Poleg parka Ignacijevega doma, ki vabi takoj pred našim vhodom, opisujemo možnosti sprehodov po nekaterih mirnejših poteh v okolici.

1) Kje: GRAJSKI GRIČ

Opis možnosti in (ne)primernih časov: Urejene gozdne poti, razgledišča na Ljubljano in pokrajino; ob večerih čez vikend vrvež.
Čas hoje do izhodišča: 2 min.
Pot do izhodišča in smer poti: Po Ul. Janeza Pavla II (zahodno pročelje doma) do vznožja griča; tu je začetek Ceste slovenskih kmečkih uporov, ki pelje na grič. Na griču so nekako trije vrhovi (gozdna jasa s križem, razgledišče Šance z radijskim oddajnikom, grad), povezani z več potmi in nekaj spusti v mesto. V gradu je tudi grajska kapela sv. Jurija.
Vzpon za invalide: Po Ul. Janeza Pavla II (zahodno pročelje doma) do vznožja griča, nato na zahod po Streliški cesti in naravnost preko prehoda za pešce pri tunelu, naravnost preko trga in na levo pod gričem je vzpenjača. Vozi na 10 minut, 10.–21. ure (oktober–marec), 9.–23. ure (april–september).

2) Kje: OB LJUBLJANICI – CERKVE V CENTRU

Opis možnosti in (ne)primernih časov: Preplet mestnega utripa, mostov, pročelij palač, s cerkvami in zelenim obrežjem reke; mir le ob nedeljskih in prazničnih jutrih.
Čas hoje: Ok. 45 min v mirnem ritmu brez postankov in vstopov v cerkve.
Smer poti: Po Ul. Janeza Pavla II (zahodno pročelje doma) na sever, mimo zvonika sv. Jožefa, naravnost po prehodu čez Poljansko cesto in skozi podhod pri banki do obrežja reke. Po desnem bregu reke ob toku navzgor, mimo Zmajskega mostu in kolonad tržnice do Tromostovja, prehod na drugo stran (frančiškanska cerkev Marijinega oznanjenja). Po levem obrežju ob toku reke navzgor do drugega stopnišča na desni, ki nas pripelje na ploščad pred cerkvijo sv. Trojice (do njej vodi podhod na nasprotnem koncu parka Zvezda). Od tu vrnitev k Ljubljanici, dalje po levem obrežju ob toku navzgor. Pri cestnem Karlovškem mostu na drugi (desni) breg reke do cerkve sv. Jakoba. Nato nazaj pod gradom na vzhod (ne več po obrežju) čez Stari in Mestni trg do stolnice (Sv. Nikolaj). Povratek dalje na vzhod, mimo tržnice, čez prehod za pešce pri tunelu in po Streliški cesti do Ul. Janeza Pavla II.

3) Kje: GOLOVEC

Opis možnosti in (ne)primernih časov: Dolge pohodne poti in ceste po gozdu (možnost večurne hoje). Vedno mirno.
Čas hoje do izhodišča: 7 min.
Pot do izhodišča: Po Ul. Janeza Pavla II (zahodno pročelje doma) do vznožja grajskega griča, nato po Streliški cesti na vzhod, dalje naravnost čez prehod za pešce in kamnita brv čez Gruberjev kanal. Prehod za pešce onstran brvi in stopnice takoj za njo nas pripeljejo do ceste, ki se vzpenja na Golovec.

4) Kje: BOTANIČNI VRT, Ižanska cesta 15

Opis možnosti in (ne)primernih časov: Vrt s prostim vstopom, odprt: 7.–19. ure (april-oktober), 7.–20. ure (julij–avgust), 7.–17. ure (november–marec).
Čas hoje do izhodišča: 15 min.
Pot do izhodišča: Proti izhodišču za Golovec (opis zgoraj) do brvi čez kanal. Pred brvjo na desno ob prometni Roški cesti do velikega križišča z Dolenjsko/Karlovško cesto. Pred križiščem levo po stopnicah navzdol in preko spodnjega cestnega mostu na drugo stran kanala. Dalje ob kanalu proti jugu do zgornjega vhoda v Botanični vrt.
Druga varianta je opisana ob poti do Prul/Trnovskega pristana.

5) Kje: OB LJUBLJANICI – PRULE IN TRNOVSKI PRISTAN

Opis možnosti in (ne)primernih časov: Mirna pot čez grič in ob kanalu, nato krajši sprehod in posedanje ob mirnejšem nabrežju malo izven centra.
Čas hoje do izhodišča: 20 min.
Pot do izhodišča in smer poti: Do izhodišča poti za na grad, nato po cesti navzgor do ovinka. Za ovinkom spust po ravni široki stezi do prehoda za pešce na Karlovški cesti. naravnost prek prehoda in nato še levo preko prehoda in spust po pločniku do Gruberjevega kanala pod mostom. Ob kanalu desno po Gruberjevem nabrežju do nove brvi čez kanal. (Varianta levo na brv in nato naravnost nas pripelje do spodnjega vhoda v Botanični vrt.) Od nove brvi na desno smo na prulskem (desnem) bregu Ljubljanice, cestni most ob toku navzdol pa nam ponuja prehod na Trnovski pristan na levem bregu reke.