Duhovni vikend za zakonce

Duhovni vikend za zakonce2011-12-08T12:23:24+02:00

V ljubezni vse večno živi

S pomočjo Božje besede, obhajanja zakramentov, osebne in skupne molitve, osebnega premišljevanja, tišine in pogovora odkrivata Božji pogled na vajino zakonsko ljubezen. Čas, ki si ga podarita na duhovnih vajah, vama omogoča sprejemati, spoznavati in okušati, kako sta resnično božji dar drug drugemu in vajini družini. Učila se bosta novih načinov izražanja medsebojnega spoštovanja v vseh razsežnostih vajinih odnosov.

Hitro se lahko zgodi, da se kot zakonca ne zavedata dovolj, da prava duhovnost zaobjema celotno vajino življenje in delovanje; da vse izvira iz nje in da jo izraža vse, kar sta, mislita, govorita, živita in delata. Prav ničesar ni, kar bi bilo izvzeto iz vajine duhovnosti. Duhovnost je torej način vajinega življenja. Kadar živita v Duhu, iz njega in po njem, v povezanosti s Kristusovim Duhom, živita duhovno življenje in sta duhovna (Gal 5). Kako preprosto. Nič posebnega. A vendar bo vajino življenje zasijalo v drugačni luči, če se bosta vsak dan znova odločila za takšen način življenja.

Ne boj se »tratiti« časa za L/ljubezen

Bog, ki je Ljubezen in s katero sta se s svetim zakonom na poseben način zedinila, vaju spodbuja, da bi se vedno znova zavedala: “Vse”, kar kot zakonca živita, ima vrednost v sebi in po sebi, kajti ne obstaja večje vrednote kot je ljubezen, in ko se dosežeta ljubezen, je doseženo vse, kajti dosegla sta Boga, ki je Ljubezen. Če sanjata po čem drugem, kot po tej konkretni medsebojni ljubezni, je izdaja zakonske poklicanosti, beg pred tem, kar sta si v Bogu obljubila. Zato ne imejta nikoli strahu pred tem, da bi delala “nepomembne” stvari v očeh tega sveta, da bi »izgubljala« čas drug za drugega in za svojo družino. To ni egoizem. To je nujno potreba hrana za vajino skupno življenje in za vajine otroke.

Ne bojta se »tratiti časa« tudi za duhovni vikend ali duhovne vaje (ki trajajo vsaj tri dni), kajti to vama bo v pomoč, da bo vajina vzajemna ljubezen še bolj okrepila in bosta mogla še v večji meri živeti polnost zakonskega življenja.

 

.3. DUHOVNE VAJE ZA ZAKONCE, KI SE SOOČAJO S PREIZKUŠNJO INVALIDNOSTI ALI DOLGOTRAJNE BOLEZNI

Preizkušnje so del vsakega zakonskega življenja. Nekatere so takšne, ki jih poznajo domala vsi zakonci, spet druge, kot sta invalidnost ali dolgotrajna bolezen enega ali obeh zakoncev, pa so skupne le nekaterim parom. Ljubezen pa je vedno ista. Nesmiselnemu daje smisel in nepopolno spreminja v popolno. Nagovori nas lahko tudi po naših bratih in sestrah. Poslušajte posnetek iz Radia Ognjišče ga. Sonje Pungertnik in g. Vikita Vrtačnika o preteklih izkušnjah zakoncev (ARHIV, posnetek št. 2).

Voditelja: p. Janez Poljanšek, DJ in ga. Sonja Pungertnik

.

ODMEVI O PRETEKLIH IZKUŠNJAH:

1. februar 2015: Kako se pogovarjati, da se bova slišala

2. november 2014: Kako se poslušati, da se bova slišala?

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Avg 2020 >>
ptsčpsn
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6