30-dnevne ignacijanske duhovne vaje

30-dnevne ignacijanske duhovne vaje2018-06-05T12:16:15+02:00

30-dnevne ignacijanske duhovne vaje imajo jasno dinamiko in strukturo. Zaobjemajo štiri sklope, tedne. Potekajo v tišini, ob premišljevanju Božje besede in drugih vaj (npr. kontemplacija, eksamen, refleksija …) in z vsakodnevnim pogovorom z voditeljem duhovnih vaj. Vse to omogoča, da bolje spoznamo sami sebe, se globlje srečamo z Bogom in zgradimo osebni odnos z njim. Pridemo do notranje svobode, v kateri zmoremo uporabljati vse stvari toliko, kolikor nam pomagajo v večji meri živeti Božjo ljubezen in način življenja, za katerega smo se odločili v Kristusovem Duhu. V duhovnih vajah je velik poudarek na razločevanju duhov in Božje volje.

Komu so namenjene? 30-dnevne ignacijanske duhovne vaje so namenjene vsakemu človeku, ki želi poglobiti osebni odnos z Bogom in urediti svoje življenje in ima vsaj 20 let. Za tistega, ki želi resnično vstopiti v duhovne vaje, ni dovolj le dobra volja in želja, temveč mora imeti vsaj nekaj izkušenj iz opravljenih 5- ali 8-dnevnih ignacijanskih duhovnih vaj. Prav tako je prav, da se prej sreča in pogovori z voditeljem teh duhovnih vaj in se z njim tudi zanje dogovori.

TEMELJ IN CILJ DUHOVNIH VAJ:

Človek je ustvarjen po Božji podobi, ki je Jezus Kristus. Človek je poklican, da to podobo uresniči v edinosti z Njim, po katerem in za katerega je ustvarjen. To Božjo podobo pa človek živi, ko v vsem slavi, časti Očeta in mu brezpogojno služi.

Namen duhovnih vaj je:
Da to podobo človek resnično zaživi, potrebuje čas. Sv. Ignacij na temelju lastnega izkustva predlaga trideset dni duhovnih vaj. Ta čas je potreben, da se človek sploh lahko sreča v vsej svoji resničnosti z Bogom v Jezusu Kristusu, da se začne proces osvobajanja od raznih strahov, da ga začne počasi prevevati Božja ljubezen, ki premaguje bivanjski strah zase in se kljub strahu preda in izroči Jezusu, prisluhne njegovemu klicu in mu odgovori z vso pripravljenostjo po milosti, ki jo v duhovnih vajah zazna, odkrije in jo želi uresničevati skozi napore skupaj s trpečim Gospodom in radosti z vstalim Kristusom

Mesečne duhovne vaje so intenzivno prizadevanje, da 30 dni vse svoje moči usmerjam – z močjo Božje besede – v Jezusa Kristusa, ki je moja prava in edina podoba. Štiri tedne oblikujem v sebi to podobo in se po delovanju Svetega Duha spreminjam vanjo (2 Kor 3,18), kajti Bog Oče je človeka določil, da bo podoben Njegovemu Sinu (prim. Rim 8,29).

Namen prvega tedna je, da v Kristusu globoko spoznam sebe v celoti in notranje okusim, kako sem resnično ljubljen kot grešnik. Bog Oče sam se mi razodeva kot tisti, ki se ves zavzema zame: čimbolj sem na tleh, tembolj me želi dvigniti in me popeljati pred mojo pravo podobo – pred Križanega Gospoda, kjer doživljam največjo in nedoumljivo Božjo ljubezen. Odkrijem, da je edino On, ki je življenje in edino On, ki me osvobaja. Zazrem se v Križanega Gospoda, v njegove roke, pribite na križ, kako me rešujejo, kako odpuščajo in me v velikem usmiljenju stiskajo k sebi.

Namen drugega tedna je, da bolj vzljubim Gospoda Jezusa. Več dni ga gledam čisto od blizu in ga poslušam, kaj in kako mi govori o Božjem veselju, o blagrih in o usmiljenem Očetu, novih odnosih med ljudmi… Tako se počasi navzamem njegove miselnosti in duha, njegovega pogleda na svet in Boga. V meni se prebuja želja, da bi ravnal tako kot on. Vabi me, da odgovorim na njegov klic, se odločim zanj in izberem njegovo pot za svojo in mu postajam v vsem podoben, da bi opravljal njegova dela v tem konkretnem svetu.

V tretjem tednu doživljam Jezusovo trpljenje zame in sočustvujem z njim. Globoko ganjen, čisto od blizu, zrem največjo Božjo ljubezen do mene, ko se mi Jezus Kristus vsega izroči pri zadnji večerji in se daruje zame na križu.

V četrtem tednu me Vstali Gospod ves vesel pozdravlja, mi kaže svoje prebodene roke, da se jih dotaknem in se prepričam, da je tu resnično On. Hodim z Vstalim in se z njim veselim, ko se sreča s svojo Materjo Marijo, z ženami, učenci in apostoli. In končno sem z Jezusom na gori, kjer se poslovi od svojih učencev in gledam, kako dviga roke, me blagoslovi in pošilja v ta njegov svet oznanjat njegov evangelij in biti njegova priča zdaj in tu.

ODMEVI O PRETEKLIH IZKUŠNJAH:

“V tridesetih dneh se vedno nekaj zgodi v srcu: rast v bližini in zaupljivem odnosu z Bogom, sprava s preteklostjo in rast v zaupanju glede prihodnosti, očiščenje namenov v poslanstvu v Cerkvi, družini, redovni skupnosti. Ker so duhovne vaje osebno spremljane, vsakdo dela po svojih močeh in sposobnostih, v skladu s spodbudami Svetega Duha. Mesečne duhovne vaje so končno obogatitev tudi za voditelja duhovnih vaj.”

Odmev iz leta 2019: Čudeži se še dogajajo.

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Feb 2020 >>
ptsčpsn
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1