“V prid spraševanja vesti namreč govori klic vesti, ki je svetišče osebe in oltar lastne svobode; evangeljski zgled, ki nas v liku izgubljenega sina spodbuja, naj se vrnemo vase; dolžna drža, da smo resnični in da hodimo v resnici – pred Bogom, pred drugimi in pred nami samimi…

Vsi ti razlogi ponovno umeščajo v središče duhovnega življenja modrost te prakse, ki jo je resda potrebno premisliti v njenih doktrinalnih postavkah in opornih točkah prenovljene duhovnosti, ki pa ostaja nujna asketska vaja. Nujna – četudi potrebuje novo in konkretno “mistagogijo”, ki beži pred vase zagledano površnostjo in v skrupuloznost vodečo tesnobo, da bi postala močan čas molitve, priložnost za pozitivno spreobrnenje. Za to pa je potrebna dobra teologija, dobra duhovnost in primerno prenovljena praksa, s katero bo spraševanje vesti zablestelo kot ponovno najden in očiščen dragulj.
To nam ponuja p. Marko Ivan Rupnik v tej živahni in kompletni, moderni in praktični knjigi, s katero – po dolžini in širini, po višini in globini – prevrednoti spraševanje vesti.p. Jesus Castellano Cervera.

Avtor: Rupnik, Marko Ivan
Naslov: Spraševanje vesti: da bi živeli kot odrešeni
Število strani: 102
Založba: Župnijski urad Ljubljana-Dravlje
Leto izdaje: 2004