Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja2011-05-13T13:23:04+02:00

Prijava

Kako se prijavim?

Na več načinov:

  • Po spletu: Pod opisom ali promocijo vsakega razpisanega duhovnega programa najdete tudi možnost prijave. V prijavnico natančno napišite vse želene podatke. Ne pozabite vpisati kontaktnih podatkov (e-poštni naslov), da vam bomo lahko potrdili prijavo. Ko vse izpolnite, kliknite gumb “Pošlji prijavo”.
  • Po e-pošti na naslov: prijave@ignacijevdom.si. V prijavnico natančno napišite vse želene podatke in opombe. Potrditev prijave vam bomo poslali s povratno e-pošto.
  • Telefonsko: Pokličite na GSM: 051 613 374 med 8. in 15. uro ob delavnikih.

Kdaj je potrebno plačati?

Celoten prispevek za udeležbo poravnate ob prihodu ali odhodu z gotovino.

Kdaj so uradne ure pisarne IDD?

Od ponedeljka do petka: od 8. do 15. ure.

Splošna vprašanja

Katere so značilne dejavnosti na duhovnih programih?

Duhovni programi ob koncu tedna vključujejo navodila za molitev, čas za osebno premišljevanje in molitev, priložnost za osebni pogovor z enim od jezuitov ali laiških sodelavcev, skupno molitev (maša, skupno češčenje Najsvetejšega), zakramentalna osebna spoved itd.
Na nekaterih duhovnih programih, še posebej na tistih brez tišine, so lahko tudi delavnice ali pogovori v skupini po metodi duhovnega pogovora.
Dejavnosti na programih se lahko spreminjajo glede na njihovo vsebino in obliko (v tišini ali ne).

Ali moram biti katoličan?

V našem domu duhovnosti so dobrodošli vsi ljudje, različnih ver in prepričanj. Povabljeni so v srečanje z Bogom in osebno rast odnosa s Kristusom. Naše poslanstvo je ponuditi Duhovne vaje sv. Ignacija Loyolskega vsem. Vse oblike duhovnih programov vključujejo modrost ignacijanske duhovnosti. Priložnost za duhovno prenovo pri nas lahko najdejo tudi kristjani drugih cerkva in tisti, ki niso kristjani.
Če imate še kakšno vprašanje glede tega, stopite z nami v stik.

Ali na duhovnih vikendih za zakonce nudite varstvo otrok?

Žal naše prostorske možnosti tega ne dopuščajo, zato nudimo duhovne programe za zakonce le brez otroškega varstva. Seveda pa se mamice, ki še dojijo, lahko udeležijo programa skupaj z dojenčkom. Koristnost tega, da zakonca nekaj dni preživita sama, brez otrok, pa vedno znova potrjujejo tudi sami udeleženci.

Kakšne so sobe?

Glej opis na podstraneh Hiša in Sobe.

Kakšna je prehrana?

Prehrana je sveže pripravljena v lastni kuhinji. Obroki zadoščajo vašim potrebam po hrani. Način obrokov je samopostrežni. Jedilnica je svetla, prijetna, čista in toplih barv. Voda iz vodovoda je pitna. Če potrebujete posebno dieto, nas o tem obvestite ob prijavi. Poskušali bomo ustreči vašim potrebam.

Ali so čez dan na razpolago tudi kava, čaj, sokovi, voda in piškoti?

Kava, čaj, sokovi, voda, sadje in slaščice so na razpolago v obednici od 10. do 21. ure. Hrane in različnih pijač v sobe ni dovoljeno nositi.

Kakšno je okolje?

Glej opis na podstrani Lega.

Kako je glede kajenja?

Zaradi skrbi za vaše zdravje in nevarnosti požara je kajenje v hiši in na balkonih strogo prepovedano. Kadi se lahko na za to namenjenem prostoru pred domom.

Kaj velja glede mobilnih telefonov?

Ker hočemo ohraniti vzdušje, ki pospešuje notranji mir, zavedanje in zbranost, uporaba prenosnih telefonov dovoljena samo v sobi oz. izven območja stavbe, dvorišča in parka.

Kako naj se oblečem?

Obleka naj bo udobna in primerna letnemu času. Prosimo vas, da po hiši hodite v copatih, ki jih prinesite s seboj. Čevlje za hojo zunaj vsak pusti v svoji omarici v pritličju doma. Za vsako sobo je na voljo posebna omarica s ključkom. Za sprehod vzemite s seboj udobno obutev.

Kaj naj prinesem s seboj?

S seboj lahko prinesete svoje priljubljeno Sveto pismo (drugače je SP v vsaki sobi), zvezek za zapisovanje, pisalo, budilko, pribor za osebno higieno in morebitna zdravila. Zdravila, ki morajo biti v hladnem okolju, lahko shranite v hladilnik v čajni kuhinji v tretjem nadstropju. Če ste kaj nujnega pozabili, so kioski in trgovine v bližini.

Ali je v IDD mogoče kupiti knjige?

Da. Imamo manjšo ponudbo knjig založbe Dravlje in založbe Emanuel. Blizu je tudi kiosk Svetopisemske družbe Slovenije, odprt od ponedeljka do petka. Izbrali smo knjige, ki vam lahko pomagajo pri poglabljanju in utrjevanju osebnega izkustva Boga v Jezusu Kristusu ter nadaljevanju hoje za njim v vsakdanjem življenju.

Kdaj je potrebno priti v IDD za programe ob koncu tedna?

V petek, od 17.30 do 18.30 ure.

Kje se nahajamo in kako pridete do nas z javnimi sredstvi?

Glej opis na podstrani Dostop in parkiranje.

Ali je dom dostopen z invalidskim vozičkom?

V domu imamo na razpolago sobo za invalide in dvigalo. Vsi prostori so dostopni invalidskim vozičkom, ki ni širši od 80 cm (širine običajnih vrat).

Pogosta vprašanja o ignacijanskih Dv v tišini

Kaj pomeni, da so Dv v tišini?

Večina izmed nas se zaveda, da živimo v hrupu in raztresenosti. Zunanja in notranja tišina nam lahko pomagata s srcem in umom prisluhniti Bogu in svojemu pristnemu jazu. Udeležence vabimo, naj sami uživajo in drugim omogočajo zunanjo tišino (brez besed, gest in pogledov), ki omogoča notranjo zbranost in tišino. S tišino začnemo po uvodni večerji in v njej vztrajamo do kosila zadnjega dne.

Pogosta vprašanja o duhovnih programih, ki niso v tišini

Kaj pomeni, da duhovni program ni v tišini?

Na duhovni programi, ki niso v tišini, je molk samo v trenutkih, ko udeleženci vsak zase osebno molijo. Poleg navodil in bogoslužja so na takšnih programih še pogovorne skupine. Med obedi in čez dan je mogoč pogovor. Ti programi (npr.: svetopisemski vikend, meditativni vikend, odmik za moške) so zelo primerni za uvajanje v ignacijanske Dv v tišini.

Pogosta vprašanja o osebno vodenih ignacijanskih duhovnih vajah (Dv) po dogovoru

Koliko časa trajajo osebno vodene ignacijanske Dv?

Od štiri do osem dni ali pa trideset dni.

Kako se prijavim za osebno vodene ignacijanske Dv?

Prijavim se v tajništvu (kontaktni podatki so na podstrani Informacije). Tam vas bodo povezali z enim od patrov, s katerim se dogovorite za datum, ki ustreza vam in nam. Prosimo, da se prijavite dovolj časa vnaprej.

Kako pogosto se osebno srečam z voditeljem Dv?

Običajno enkrat na dan od pol do ene ure.

Ob kateri uri naj pridem?

Po dogovoru z voditeljem.

Do katere ure moram izprazniti sobo?

Običajno eno uro po končanih Dv. Drugače pa po dogovoru z voditelji ali osebjem doma.

Ali je sveta maša vsak dan?

Sveta maša je temelj Dv in jo med potekom obhajamo vsak dan ob dogovorjeni uri. Na začetku vsakih Dv se voditelj in udeleženci dogovorijo in seznanijo z urnikom poteka Dv. Sicer pa so v bližnji Marijini kapeli maše vsak dan ob 19. uri.

Pogosta vprašanja za mesečne (30-dnevne) ignacijanske Dv

Kakšne so 30-dnevne ignacijanske Dv?

Glej opis na podstrani 30-dnevne ignacijanske Dv.

Ali so v tem času na razpolago tudi pralni stroj in likalnik?

Možno se je dogovoriti z voditeljem. Prispevek za pranje je dobrodošel.

Za več informacij:

Glejte naš spletni koledar ali stopite z nami v stik ter zahtevajte informacije po pošti.

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Sep 2020 >>
ptsčpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4