Tudi tokratna priprava na zakon je močno nagovorila  večino udeleženih parov. Njihovi odmevi, ki so jih zapisali ob koncu vikenda, nam pomagajo začutiti vsaj nekaj malega od tega, kar jim je bilo dano na njem.

Prej sem gledala cerkveno poroko kot nekaj nepotrebnega
Iz srca se vam zahvaljujem za to izkušnjo, saj imam občutek pri sebi, da sem se duhovno nadgradila. Zdi se mi, da smo mladi generacija ljudi, kateri smo vzgojeni v krščanski veri. Po birmi opustimo vero in jo damo nekje na stranski tir, saj smo mladi, polni zagona in samostojni (»meni pa že ne bo mama govorila, da moram hoditi k maši vsako nedeljo«). Sama osebno sem iz zelo krščanske družine in se mi je mogoče vse skupaj malo zamerilo. Zdi se mi, da tudi kot otrok preko zgodb ne dojameš globljega pomena same vere. Glede na mojo družino se pač pričakuje, da se poročim tudi cerkveno, in sem pokimala, čeprav se mi je zdelo mogoče neumno glede na to, da sem sama vero dala na stranski tir. Če pa se želiš poročiti cerkveno, pa moraš narediti takšno pripravo na zakon. In prav ta priprava mi je odprla poglede vere, dala nove zagone in občutja. Glede na to, da sem pred vikendom to jemala kot nekaj, kar pač moram narediti, moram priznati, da sem vse skupaj začutila kot nekaj lepega, za kar sem iskreno hvaležna! Hvala vam!

Na pripravo sem prišel zelo skeptičen
Zelo sem bil pozitivno presenečen nad vikendom oz. potekom priprave na zakon. Malo sem bil skeptičen, kako bo izpadlo vendar me je kar pritegnilo in sem/sva ves čas poslušala ter sodelovala. Super je bilo. Odlično opravljeno delo. Še tako naprej za ostale pare.

Definitivno si želim še kakšnega takega vikenda
Hvala za res čudovit vikend. Nama je zelo koristil. Naučila sva se res marsikaj novega. Zelo mi je všeč, da je tudi fantu veliko pomenilo. Ne samo, da se mi zdi, da nama je dalo dobro odskočno desko za naprej, mislim, da se je tudi moje razumevanje vere spremenilo. Definitivno si želim še kakšnega takega vikenda. Upam, da se še kdaj vidimo, na različnih programih.

Vse je mogoče premagati skupaj z Bogom
Všeč so mi bila pričevanja parov, ker so govorili o lastnih izkušnjah brez zadržkov in olepšav. Idealnega zakona ni, vendar pa so bile ovire, ki so se pojavljale na njihovi skupni poti in so jih premagovali skupaj z Bogom, pot k uspešnemu zakonu. Vsak je sprejel Boga in Božjo pomoč na svoj način. Tudi predavanja p. Ivana so bila zanimiva, poučna ter vsekakor vredna razmisleka.

Všeč so mi bile posamične kratke vaje
Všeč so mi bile posamične kratke vaje, ki so bile lepo razporejene čez celotni program (tri minutni pogled v oči itd.), jutranji objemi in posvetitev Bogu ter znamenje križa, ki sva si ga podarila, pozitivna volja duhovnika, pričevanja parov, ki so bili krasno zrcalo, kaj se nama lahko zgodi ter o čem sva se že/ali se očitno še morava pogovoriti, časovna razporeditev. Skratka, midva sva se imela na pripravah res lepo in bi res rada pohvalila vse organizatorje ter sodelujoče, saj nama je bila to krasna popotnica za zakon, katerega se sedaj še toliko bolj veseliva.

Pogovorila sva se o marsičem novem
Pogovorila sva se o stvareh, o katerih prej ni bilo časa ali pa niti nisva vedela, da se o tem še morava pogovoriti. Npr.: kako se počutiti ljubljen/spoštovan, kaj manjka v najini komunikaciji in kako bi jo lahko nadgradila, kako lahko več narediva za duhovno življenje. Vesela pa sva bila tudi, ko sva se pri veliko vprašanjih in razmišljanjih že v prvo strinjala, kar je meni osebno še dodatno potrdilo, da sva se odločila za pravi korak in da sem našla pravega življenjskega sopotnika.

Odprla so se nama nova vprašanja
Odprla so se vprašanja, ki si jih sama ne bi zastavila. Vprašanja so nama dala odgovore, ki jih morda nisva oz. nisem pričakoval, saj se mi je do takrat zdelo tisto nekaj samoumevnega. Vsekakor mi je pomagalo, da se bom v prihodnosti odločil oz. skušal s partnerko iti na kakšen duhovni vikend za zakonce ali zakonsko skupino.

Zdaj bolje veva, kako se soočati s preizkušnjami
Priprava mi je dala vedeti, da preizkušnje bodo, od naju pa je odvisno, kako se jih bova trudila premagovati. In kako pomembno je, da na najino skupno pot povabiva tudi Boga. Veliko mi je pomagala tudi pri razmišljanju o moji veri. Pričevalski pari so res znali dobro odgovoriti na naša vprašanja. Mislim, da bova lahko sedaj še bolj intenzivno sledila skupnemu cilju.

Zdaj se bolje zavedava razlik v doživljanju in dojemanju
Definitivno se bom lotila branja določene literature, npr. Pet jezikov ljubezni. Odlična vaja mi je bila tudi od zakoncev Knez glede komunikacije, kjer bova oba delala na tem, da izboljšava najino komunikacijo in se redno pogovarjava o tem, če naju kaj moti/kaj nama je všeč pri sporazumevanju. Všeč mi je bilo tudi, ko so pari in p. Ivan poudarili razlike med doživljanjem situacij pri moških in ženskah. Mislim, da se bova zdaj poskušala bolj zavedati najinih razlik in se sprejemati na drugačen, globji način. Moj zaročenec pa bo tudi bolj pozoren na moj cikel in lažje sprejemal nihanje razpoloženja ob določenih časih.

Preveč romantično sem si predstavljala začetek najinega zakona
Mislim, da sem si preveč romantično predstavljala začetek najinega zakona. Uporabila bom veliko stvari, ki sem jih slišala tukaj. Od tega, da bom govorila njegov jezik ljubezni, bila v pogovarjanju obzirna, tudi povedala, kaj me moti, ker drugače tega ne bo uganil. Do vključevanja verskega življenja v skupno življenje, ko se preseliva skupaj, redne skupne molitve. Da mu večkrat povem, da ga imam rada, da ga spoštujem …

Hvaležna za vso dobljeno gradivo
Zelo sem zadovoljna, da ste nam pripravili veliko materiala, ne le poslano literaturo, temveč tudi spletne povezave, »You tube« kanale, predloge za knjige itd. Vse to nam bo pomagalo pri gradnji globljega odnosa in razumevanju zakonskega življenja. Samega poslanega gradiva žal še nisem uspela v podrobnost prebrati, sem pa zelo vesela, da bo vedno na voljo, ko ga bom potrebovala.

Molitev naju je povezala
Molitev me je zelo pomirila in naju povezala. Videla sem, kako je ključno, da se za trenutek umiriš, zmoliš, in si takoj bolj pripravljen na vse, kar te čaka v dnevu. Podobno na koncu dneva. Lepo zaključiš in zaokrožiš dan, tako kot smo mi zaključili našo pripravo.

Zdaj sem res vesel
Čudoviti ste. Iskreno povedano, sem se tečaja primarno udeležil zgolj, ker je pogoj za sklenitev zakonske zveze. Zdaj pa sem tega tečaja in sploh vseh spoznanj, ki sem jih dobil, zelo vesel. Mislim, da bi bilo modro ta znanja redno obnavljati. Želim vam veliko uspehov, srčne topline in ljubezni, ki se vam zagotovo vrača z vsem obiljem lepega, ki ga razdajate.

Zbral in pripravil p. Ivan Platovnjak DJ