Okrepitev odnosa – nekaj odmevov s priprave na zakon v maju 2022
Maja je v pripravi na zakon po spletu sodelovalo štirideset parov. Večina jo je doživljala kot premišljeno strukturirano in tematsko zanimivo. Všeč so jim bila pričevanja parov iz lastnih izkušenj. Prava tako tudi delavnice oz. vaje, lepo vpete v samo pričevanje. Poleg tega so nekateri pari izpostavili tudi sledeče teme:

Iztočnice za pogovor
V pričevanjih so se pojavile nekatere teme, ki so se naju dotaknile in so nama bile iztočnica za pogovor. Vaje in vprašanja so naju pomirila in prepričala, da so najini dosedanji pogovori dovolj poglobljeni in da sva se že prej med sabo resno in zrelo pogovarjala o najinem odnosu in odločitvi za zakon. Hkrati pa sva se skozi priprave  še bolj povezal, saj sva preko različnih vprašanj, o katerih sva govorila, še bolj spoznala razmišljanje in želje drug drugega.

Pomembnost zakramenta zakona
Zelo sem hvaležen za poglobljeno razlago zakramenta zakona, saj se še bolj zavedam pomena tega zakramenta. Ne le, da je to doživljenjska obljuba ljubezni, zvestobe in spoštovanja obeh zakoncev, ampak z zakramentom v svoj odnos povabimo Boga in se v njem zakramentalno zedinimo, postanemo eno. Če zakona ne jemljemo resno in se zanj ne trudimo, to ni le žalitev sozakonca, ampak tudi Boga.

Pomen najine molitve
Molitev mi je bila zelo všeč, saj je omogočila, da sem vzpostavil distanco do čisto vsakdanjih skrbi in opravkov. Mislim, da sva se z molitvijo lahko osredotočila na tukaj in zdaj, na naju, na zadeve, ki so resnično pomembne. Vse skupaj se je s sveto mašo in pridigo še nadgradilo. Prineslo je mir, ki naju je povsem prežel.

Velika moč molitve
Svojo molitev sem poglobil, še posebej s skupno molitev z zaročenko. Ob molitvi sem še bolj začutil bližino svoje zaročenke in opazil večjo razsežnost zakona, kot sem si jo predstavljal pred tem. Za življenje mi ostaja ta bližina in ti občutki, ko sva se z zaročenko držala za roke, si gledala v oči in blagoslovila drug drugega. Večkrat si želim ponoviti tiho držanje za roke, gledanje v oči in molitev za zaročenko. Ugotovil sem, da ima molitev veliko moč!

Okrepitev odnosa
Za pripravo na zakon sem se odločil zato, ker so me predvsem zanimala osebna pričevanja parov, ki so delili svoje izkušnje in preizkušnje. Srečen in blagoslovljen sem, da se s partnerko zelo odprto pogovarjava o različnih tematikah. Med pripravo sva ugotovila, da ni bilo vprašanja, ki si ga vsaj v neki obliki nisva že postavila. To nama vliva zaupanje, da najina komunikacija poteka v pravi smeri in da morava v njej vztrajati, jo vzpodbujati in jo nadgrajevati. Splet nama je omogočil udeležbo na daljavo, ker sva trenutno v tujini. Hkrati pa menim, da so vse vaje in vsi pogovori med nama potekali sproščeno, ker sva bila v domačem okolju in v svoji zasebnosti. Ravno zaradi zasebnosti in sproščenosti menim, da je udeležba preko spleta segla globje, kot bi sicer “v javnosti”.

V zavetju svojega doma
Za pripravo na zakon sem se odločila, ker je potrebna za cerkveno poroko. Zelo všeč mi je bilo, ker sem bila sama s partnerjem v najinem domu, kjer se res počutiva prijetno in sva se o vprašanjih res lahko iskreno pogovarjala, ne da bi naju kdo poslušal. Zdi se mi, da si, ko smo sami, povemo več, kot bi si sicer, če bi nas bilo veliko.

Zbral p. Ivan Platovnjak