Konec avgusta 2022 so bile v Ignacijevem domu duhovnosti petdnevne ignacijanske duhovne vaje z naslovom Pustiti se najti Bogu, ki sta jih vodila p. Ivan Platovnjak DJ in s. Irena Grandošek MS. Udeleženci so se v tišini in molku ustavili ob temeljnih elementih stvarstva, Božji besedi in različnih življenjskih dogodkih ter se pustili najti troedinemu Bogu. Prisluhnite nekaterim odmevom.

»Hvaležna sem Bogu, da me je usmeril v te DV. Čeprav imam doma dovolj tišine, sem se želela tukaj v skupini, vodeno, nahraniti z Božjo bližino in poglobiti odnos z nebeškim Očetom. Res je Bog povsod, a jaz nisem vedno tam, zato so naju ti dnevi malo bolj zbližali oz. mene njemu. Vedno znova se učim biti vsaj pol ure čisto z njim in gledati, kako me z vrvicami ljubezni priteguje k sebi. Kako se mi zastonjsko daje po svetlobi, toploti in hladu, zraku in vodi, dihanju in hrani, hoji. Nič od tega ni moje delo, moja zasluga, vse mi je dano, darovano. A brez tega niti trenutek ne bi mogla živeti. Vse premalo se zavedamo vseh teh zastonjskih darov, ki smo jih deležni od nebeškega Očeta. A le preko njihovega zavedanja  se lahko vzpostavlja odnos z Bogom. Če tega ne zmoremo, ne moremo resnično verovati, da nam je Bog res tako blizu, da nas tako brezpogojno ljubi. Potem tudi molitev nima dovolj teže, da bi zmogli prenesti težje preizkušnje. Hvala, p. Ivan, za ta izkustva. Res so dragocena.« (Anica Horvat)

Najprej je bilo samo hrepenenje po iskanju Božje bližine in navzočnosti. In sem Ga šla za pet dni iskat v tišino. A so duhovne vaje Pustiti se najti Bogu in p. Ivan Platovnjak, ki je DV vodil, utečeni tok mojih pričakovanj obrnili na glavo. Sveti Duh je v meni zavel po svoje, tako, kot to zna le ON.

Ni se bilo enostavno prepustiti dejstvu, da me Bog išče. Da jaz iščem Njega, to ja. Ampak da On išče mene, je bila zame popolnoma nova dimenzija na moji duhovni poti. Vse dni me je Bog iskal in nagovarjal po stvarstvu: me pritegoval k sebi z VRVICAMI Ljubezni, iskal in podarjal se mi je po SVETLOBI, iskal me je po ZRAKU in DIHANJU, podarjal se mi je v VODI, iskal in podarjal se mi je v vsaki HRANI in EVHARISTIJI. V hvaležnosti, v čudenju sem skušala sprejemati milost Božje bližine in hkrati ozaveščati, da mi vse, kar Stvarnik ponuja, služi, a hkrati moram znati vse, kar mi Stvarnik daje, tudi izpuščati.

Zelo močno so me nagovarjala tudi vprašanja in spodbude, ki mi jih je na duhovnih pogovorih namenil p. Ivan: ‘Ste to, kar vas skrbi, povedali Jezusu? Zakaj pa ne? A ste mu povedali o svojih strahovih, nemiru, dvomih? Zakaj pa ne? A ste Jezusa vprašali, kaj o vsem tem pravi On? Prisluhnite mu! …’

In sem prosila Jezusa, naj gre z mano nazaj v hrup vsakdanjega življenja, saj drugače ne bom znala niti izpuščati, niti služiti, niti želeti in delati dobro vsem ljudem.

Kakšna milost je bilo spoznanje, da me Troedini Bog išče. In jaz sem se mu pustila najti. Neprecenljivo!« (Tatjana)

»Že v samem prostoru Ignacijevega doma duhovnosti z okolico je zunanji mir tisti, ki me je spodbujal v notranji mir in tišino. Tema vaj je bila odlično predstavljena vsak dan in v zvezi z njo tudi druge dejavnosti (sprehod, sveta maša …).

To so moje prve duhovne vaje v tišini in priznam, da mi je bilo večkrat težko doseči pravi molk in se predati samo Božji navzočnosti in ljubezni. Vsekakor je bilo za to veliko priložnosti, ki jih v aktivnem družinskem življenju ni.

Celotne duhovne vaje (vzdušje, prostor, duhovna voditelja, tema, molitev, duhovni pogovori, ponudba hrane in nastanitve …) so odlične in lepa priložnost za poglobitev vere ali pa tudi samo za pristnejši občutek Božje ljubezni. Menim, da se bom na take duhovne vaje še vračala.« (Ana)

Zbral p. Ivan Platovnjak DJ