Klikati, všečkati, objavljati v večjo Božjo slavo

Klikati, všečkati, objavljati v večjo Božjo slavo2020-11-19T15:32:25+01:00

Družabna omrežja so napolnila naše življenje do vratu in čez. Facebook, Instagram, Twitter… Ko nas vse to omreži in potegne noter, se morda sprašujemo: Kaj delam? Bi moral všečniti to ali ono? Naj napišem komentar o tem ali onem? S svojimi kliki in objavami delam stvari boljše ali slabše? Izgubljam čas? Zakaj me stvari jezijo, izčrpajo, jemljejo pogum?

To so težka, pomembna vprašanja, a k sreči imamo staro modrost, ki lahko pomaga modernim vprašanjem: molitev eksamna – molitev pregleda našega dne, ali dela dneva, v katerem skušamo pogledati v svoje notranje »vzgibe« in videti, kam nas vodijo: k Bogu ali proč od Boga. Sv. Ignacij spodbuja ljudi, naj gledajo te vzgibe svojega življenja brez sodbe, da bodo lahko stvari uporabljali bolje in rasli v odnosu z Bogom.

Eksamen je dober pripomoček, da ovrednotimo svoj odnos do družabnih omrežij. V molitvi bolj od blizu gledamo, kaj in kako beremo, kaj iščemo, kako smo udeleženi na forumih, v komentarjih, kako uporabljamo svoj čas ob medijih… Morda se bomo s pomočjo molitve bolj približali drugim ljudem, postali sami bolj pristni in bolj zaupljivi z Bogom.

UPORABLJATI DRUŽBENA OMREŽJA Z BOGOM
Začnem s hvaležnostjo
Za trenutek se ustavim ob lepem, pristnem srečanju z medijem: ob pogovoru s prijateljem, ob smehu in zdravi šali, ob trenutku veselja in/ali milosti, ob lepem spominu… Kratko ostanem s tem trenutkom, okušam ga kot dar in milost od Boga.

Z Bogom pregledam dan
Vprašam se, če po svoji udeležbi, všečkanju, komentarjih v družabnih omrežjih postajam bolj jaz

  • Ali moja udeležba razodeva moj resnični jaz? Se skrivam za tipkovnico, ali pa izražam to, kar bi res rad povedal in delal v svojem resničnem življenju?
  • Če preberem svoje komentarje ali druga dejanja na glas in izven konteksta, se zdijo jezljivi ali prijazni?
  • Ali moja dejavnost v družabnih omrežjih odseva moje vrednote? Ali moja uporaba teh sredstev prispeva k moji osebni rasti?

Vprašam se, ali me moja udeležba, všečkanje in komentiranje v družabnih omrežjih, približuje drugim

  • Kako moja navzočnost in dejavnost vpliva na ozračje interneta, dobro ali slabo? Prepoznavam dobre namene drugih, ali pa v njihovih komentarjih vidim le slabo?
  • Kadar komentiram ali pohvalim kakšno stvar, je to poizkus nadaljevanja diskusije, ali pa le povzdigovanje mojega mnenja? Iščem razumevanje in srečanje, ali pa hočem pridigati?
  • Ali ljudi v medijih vidim kot ljudi, ali pa pri uporabi skušam popredmetiti njihova mnenja, telesa, človeškost? Ali moja dejavnost v medijih priznava dostojanstvo človeka drugih?

Reflektiram, ali me moja uporaba medijev približuje Bogu

  • Ali mi moja dejavnost v družabnih omrežjih pomaga pri rasti v veri, upanju in ljubezni? Ali me udeležba v medijih dela bolj svetega? Ali iščem podobe ali sporočila, ki škodujejo moji veri in vrednotam?
  • Ali se izogibam sporočilom, ki mi gredo na živce? Ali filtriram vsa sporočila, razen tistih, s katerimi se strinjam? Ali me družbeni mediji delajo bolj ciničnega in sarkastičnega?
  • Ali berem in odgovarjam na stvari tako, da me to dela mirnega pred Bogom? Ali vabim Boga, da me vodi v mojem soočanju z mediji? Ali aktivno iščem Božje delovanje v medijih?

Z Bogom znova pogledam na pregled dneva
Vzamem si nekaj trenutkov, da se ustavim ob svojih reakcijah na zgornja vprašanja. Kakšni občutki, čustva, želje, so se ob tem prebudili?
Brez ocenjevanja teh reakcij preprosto povabim Božjo navzočnost in vodstvo v to refleksijo. Kako me Bog kliče, da odgovorim? Ali je kaj, kar naj bi še bolj gojil v prihodnje? Ali me Bog vabi, da kaj spremenim?

Pogled naprej, v hvaležnosti
Kratko sklenem svojo molitev v hvaležnosti Bogu, ki mi je dal ta čas, da sem pregledal svojo dejavnost na področju medijev.
Vzamem si trenutek za odločitev, da bi bila moja udeležba v družabnih omrežjih z Božjo pomočjo bolj dobrohotna, molitvena, ljubeča.
Morda lahko sklenem z molitvijo, kakor je…

Bog, dal si mi darove in priložnosti, da rastem. Še naprej delaj v mojem srcu, da bi me te priložnosti v družabnih omrežjih lahko bolj pritegnile k Tebi… bolj približale drugim… in bi bolj postajal oseba, kakršno si me želiš. Vodi me, da bom mogel odgovorno uporabljati te priložnosti in darove, v Tvojo večjo slavo. Amen.

 

Povzeto po Kenu Homanu DJ in Coltnu Biru DJ na spletni strani The Jesuit Post

Kontaktne informacije

Go to Top