Datum
12.05.2022


Problem sodobnega človeka je, da ima stalno premalo časa. Vsa tehnologija naj bi prinesla olajšanje življenja in več časa, a ugotavljamo, da temu ni tako. Poleg tega smo pod pritiskom mnogih navideznih potreb. Kako izstopiti iz vlaka? Kaj nas zares napolni v srcu?
Napolni nas šele Božja ljubezen, prepoznana v vsem, kar nam je dano. Gre za povezanost z Bogom, z nami samimi in z drugimi, pa seveda tudi s stvarstvom.
Umiriti se, biti sami s seboj – spravljeni s seboj, s svojo zgodbo; graditi in poznati dom v sebi – srce, kjer nam je Bog najbližje in mi Bogu. Kaj pomeni pripraviti prostor, da poznamo pot do srca, oz. da je srce očiščeno?
Mnogo prejemamo! Kaj vse smo že prejeli v življenju! V tem programu si bomo vzeli čas za spominjanje tega. Učili se bomo prepoznavati Božje darove in gojiti hvaležno srce pred Bogom – kar je nekaj najbolj dragocenega (in preprostega), kar moremo sploh v življenju živeti in okušati.
Kaj naredi naše srce hvaležno, kako je to sploh mogoče? Katere so ovire za rast hvaležnosti v srcu, za hvaležno srce? Kaj pomaga k temu, katere praktične vaje in načini?

Način programa: Program bo potekal pretežno v tišini, da bo omogočena čim bolj osebna pot doživljanja. Dovolj prilike bo za podelitev med udeleženci (kolikor bo pač kdo želel). Poudarek bo na povezanosti s svojim telesom, z Božjo besedo (Psalmi), s stvarstvom in z naravo; pa seveda z vsem, kar nosimo v sebi, v svoji osebi, v svoji zgodbi. Ob tem pa prepoznavanje, kaj je tisto, kar hrani hvaležnost v srcu, oz. kar dela srce hvaležno.
Dana bo tudi možnost za osebni pogovor, za spoved.
Program se začne v četrtek z večerjo in se konča v nedeljo s kosilom.

S seboj imej: Sveto pismo, zvezek za pisanje in pisalo; copate, obleko za lahkotno gibanje (trenirka), športne copate ali udobne čevlje za hojo; tudi kaj toplega za gibanje zunaj v naravi.

Vodi: p. Milan Bizant DJ v sodelovanju z Zvonko Simčič (akademska slikarka; izobraževala se je v okviru Duhovnega izpopolnjevanja na Teološki fakulteti ter obiskovala program Duhovno spremljanje).
Več informacij: p. Milan Bizant (milan.bizant@rkc.si)