Na tej strani lahko preberete podrobnejše opise programov, ki jih izvajamo v Ignacijevem domu. Več o razpisanih terminih in prijavnice pa najdete na glavni strani pod naslovom Koledar naših programov.

V Ignacijevem domu duhovnosti izvajamo programe s področja duhovnosti, duhovnega spremljanja in osebnostne rasti. Večino programov izvajajo patri jezuiti, nekatere pa tudi sodelavci laiki.

Trudimo se, da bi s ponudbo zadovoljili potrebe čim širšega kroga ljudi in upamo, da boste tudi vi našli program, ki odgovarja vašim potrebam in željam. Zaradi lažje preglednosti smo programe razdelili v več skupin.

Duhovne vaje (DV) so namenjene tistim, ki si želijo doživeti izkušnjo molitve, ki prek Božje besede in razodetja pomaga človeku, da odkrije svoje najgloblje in najbolj pristne želje, ter najde pogum za njihovo uresničitev. So dediščina ustanovitelja jezuitov sv. Ignacija Lojolskega. Izvajamo različno dolge duhovne vaje v tišini z nastanitvijo v našem domu, pa tudi takšne duhovne vaje, ki jih lahko delate v vsakdanjem življenju.

Programi z nastanitvijo. S tem imenom  smo poimenovali dva, tri ali štiridnevne duhovne programe, namenjene različnim skupinam in s poudarkom na različnih temah, pri katerih je zaželen odmik od vsakdanjega življenja in torej vključujejo bivanje v Ignacijevem domu. Gre za programe, s katerimi človek prekine ritem vsakdanjosti z namenom, da si »napolni baterije«, se umiri, poglobi svojo vero, utrdi odnose ali vzame pod drobnogled določeno področje svojega življenja.

Drugi programi. So tematski programi, namenjeni posameznikom v različnih življenjskih situacijah (priprava na zakon, žalovanje, odločanje… Trajajo različno dolgo in jih razpisujemo v skladu s potrebami v različnih terminih. Razen pri tistih, kjer je to posebej navedeno, pri teh programih ni predvideno večdnevno bivanje v Ignacijevem domu.

Celoletni programi. Kot že ime pove, gre za večinoma leto dni trajajoče programe s področja izobraževanja ter osebnostne in duhovne rasti. Programi se v glavnem izvajajo od oktobra do junija. Vsem je skupna aktivna vloga udeležencev, ki se zavežejo bodisi k študiju literature ali k redni vsakdanji molitvi, velik pomen pa ima tudi skupina. Vsak program ima svoj urnik in ritem srečanj, nekateri pa vključujejo tudi vikend srečanja z nastanitvijo v Ignacijevem domu.

Skupine omogočajo prostor druženja in medsebojne podpore za ljudi, ki jih družijo skupni interesi, ali podobne življenjske (pre)izkušnje. Srečujejo se enkrat mesečno, včasih pa tudi večkrat. Vsaka skupina je vodena in usmerjana s strani voditelja, obenem pa odprta za pobude članov. Skupinam se lahko pridružujejo vedno novi člani. 

Duhovno spremljanje je povsem individualna oblika pomoči verniku na njegovi duhovni poti.