Duhovne vaje (DV)

Duhovne vaje (DV)2019-06-23T16:57:29+02:00

250px-Exercitia_Spiritualia_1ed2Ignacij Lojolski je lastne izkušnje in izkušnje tistih, ki jim je pomagal, zbral v knjižici Duhovne vaje. V njej so nasveti, pravila in napotki za tistega, ki daje duhovne vaje in za tistega, ki jih dela.

V središču duhovnih vaj je poslušanje, premišljevanje in motrenje (kontemplacija) Božje besede, predvsem življenja in delovanja Jezusa Kristusa. Udeleženec duhovih vaj skozi premišljevanja, opazovanja in doživljanja njegovega življenja in njegovih del začuti neizmerno Božjo ljubezen in spozna, kaj vse je Bog zanj storil in kaj dela zdaj. Ko to spozna in začuti, je povsem logično, da se prebudi vprašanje: Kako pa bom jaz odgovoril na to ljubezen, kako pa lahko jaz s svojim življenjem, poklicem, delom posredujem to Božjo ljubezen drugim in svetu, v katerem živi?

1. Ignacijanske DV v tišini (4-, 5-, 8-dnevne) (več …)

Ignacijanske duhovne vaje ustvarijo okolje, v katerem se lahko notranje srečaš z Bogom in odkriješ, da te on edinstveno ljubi in kliče. Pomagajo ti odkrivati tvojo osebno pot: osebna molitev, refleksija, molk, srečanja z voditeljem, obhajanje evharistije. Komu so namenjene? Ignacijanske duhovne vaje so namenjene vsakemu človeku, ki želi poglobiti osebni odnos z Bogom in urediti svoje življenje. Naj ima vsaj 20 let. Prav je in tudi zanj je bolje, da ima vsaj nekaj izkušenj iz osebne molitve, premišljevanja Božje besede, zavedanja različnih duhovnih vzgibov in daljše tišine. Takšne izkušnje si lahko pridobi na kakšnem duhovnem vikendu, ki je še posebej namenjen uvajanju v različne oblike molitve in premišljevanju Božje besede.

2. Osebno vodene DV po dogovoru (več …)

Če želiš in si se odločil poglobiti svoj osebni odnos do Boga, sebe in bližnjih, potem se lahko dogovoriš z enim od jezuitov in opraviš ignacijanske duhovne vaje v tišini. Ironično, v popolni tišini lahko jasno in glasno slišiš Božje sporočilo. Na tak način se lahko bolj intenzivno učiš razločevanja Božje govorice od vseh drugih glasov. Ob Kristusu boš počasi prepoznal v svojem življenju Njegov način razmišljanja, hotenja in ljubezni. Za čas se dogovoriš osebno. Duhovne vaje lahko trajajo od štiri do osem dni, lahko pa se odločiš tudi za duhovno obnovo (en dan) ali vikend.

3. 30-dnevne ignacijanske duhovne vaje (več …)

Mesečne duhovne vaje so intenzivno prizadevanje, da 30 dni vse svoje moči usmerjam – z močjo Božje besede – v Jezusa Kristusa, ki je moja prava in edina podoba. Štiri tedne oblikujem v sebi to podobo in se po delovanju Svetega Duha spreminjam vanjo (2 Kor 3,18), kajti Bog Oče je človeka določil, da bo podoben Njegovemu Sinu (prim. Rim 8,29).

Zaobjemajo štiri sklope, tedne. Potekajo v tišini, ob premišljevanju Božje besede in drugih vaj (npr. kontemplacija, eksamen, refleksija …) in z vsakodnevnim pogovorom z voditeljem duhovnih vaj.

Komu so namenjene? 30-dnevne ignacijanske duhovne vaje so namenjene vsakemu človeku, ki želi poglobiti osebni odnos z Bogom in urediti svoje življenje in ima vsaj 20 let. Za tistega, ki želi resnično vstopiti v duhovne vaje, ni dovolj le dobra volja in želja, temveč mora imeti vsaj nekaj izkušenj iz opravljenih 5- ali 8-dnevnih ignacijanskih duhovnih vaj. Prav je tudi, da se prej sreča in pogovori z voditeljem teh duhovnih vaj in se z njim zanje dogovori.

4. DV za duhovnike, redovnike in redovnice (več …)

Po ustanovitvi Doma duhovnosti 1925 so bili druga najmočnejša skupina udeležencev duhovnih vaj prav duhovniki.  Tudi danes se od njih (nas) mnogo pričakuje, saj živimo v zahtevnih časih. Zaupamo, da lahko tudi v našem Domu duhovnosti duhovniki in redovniki skupaj rastemo v zavedanju dragocenosti svoje poklicanosti, življenja in poslanstva znotraj Cerkve za svet, ki nas potrebuje.

Duhovne vaje so zelo učinkovito in pripravno sredstvo nenehnega duhovnikovega oblikovanja in pastoralnega delovanja. Ta oblika prenove je nasprotni tok tisti usmerjenosti, ki bi duhovniku kar hitro izpraznila ves njegov notranji svet. Duhovniku pomagajo znova najti Boga in samega sebe ter mu dajejo čas, da se poglobi v meditacijo in molitev (prim. Direktorij za službo in življenje duhovnikov 85).

5. Duhovne vaje s postom (več …)

Kontaktne informacije

Koledar dogodkov

<< Avg 2020 >>
ptsčpsn
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6